Всекидневни дейности като градинарство и чистене с прахосмукачка могат да допринесат за намаляване на риска от пет смъртоносни заболявания, съобщават Франс прес и в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Бритиш медикъл джърнъл". Физическата активност, включваща също дейности като изкачване на стълби, кратко бягане, ходене, каране на велосипед, е свързана с по-малко случаи на рак на гърдата и дебелото черво, диабет, сърдечносъдови болести и инсулт.

Общата физическа активност обаче трябва да е пет до седем пъти по-висока от минимума, препоръчан от Световната здравна организация (СЗО).

СЗО препоръчва хората да постигат минимум 600 минути метаболитен еквивалент. Това се равнява на 150 минути енергично ходене или 75 минути бягане седмично.

Настоящото изследване обаче показва, че най-много ползи за здравето могат да бъдат спечелени от постигането на между 3000 и 4000 минути метаболитен еквивалент седмично.

Човек може да постигне 3000 минути метаболитен еквивалент седмично, включвайки във всекидневието си различни видове физическа активност - например 10 минути изкачване на стълби, 15 минути чистене с прахосмукачка, 20 минути градинарство, 20 минути бягане и 25 минути ходене или каране на колело, обясняват авторите на настоящото проучване от САЩ и Австралия. За целите му специалистите са анализирали 174 изследвания, публикувани в периода между 1980 и 2016 г.