Впечатляващо представяне направи Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ на международен фестивал във френския град Мартиг. Русенци се превърнаха в истинските звезди на международния фестивал в града близо до Марсилия, като очароваха хилядната публика и своите колеги - участниците от ЮАР, Беларус, Тайланд, островите Фиджи, Перу, Чили и Франция. Главната сцена бе разположена върху понтон на канала Сан Себастиян, а дефилето при откриването на фестивала беше с лодки, в които бяха настанени 550-те танцьори, разказа за „Утро“ главният художествен ръководител на ФТТ „Найден Киров“ Богдан Донев. 
Русенци неизменно предизвиквали взривове от аплодисменти в общите и в самостоятелните концерти, именно те получили привилегията да танцуват и на откриването, и на закриването на фестивала. Аплаузи последвали и представянето на музикална България на сцена в градската градина на фестивалното градче. Оркестърът запознал зрителите с гласовете на гъдулката, кавала, тъпана и с тяхното звучене, след това музикална разходка развела публиката из Тракия, Шоплука, Пиринско и Добруджа. Последвало ревюто на костюми, което накарало домакини и гости да ахнат. И накрая гръмнахме бомбата с кулинарното представяне, каза Богдан Донев. Българите поднесли родна ракия с прясно приготвен таратор, плюс тънко нарязани сухи мезенца. Слабо е да се каже, че французите са оценили положително таратора и ракията - със сигурност това ще им остане спомен задълго, убедени са найденкировци. 
Те успели да научат на стъпките на Дунавското хоро френските си почитатели, а с перуанците и с танцьорите от ЮАР, Тайланд и Фиджи изнесли съвместен концерт, който завършил с общ танц по хореография на Богдан Донев. Сред публиката бил и българският посланик в Париж Ангел Чолаков, който останал възхитен от магията на русенския фолклорен театър. Вие сте най-добрите посланици на България, възкликнал дипломатът и отправил покана към Богдан Донев за гостуване на ансамбъла през октомври в Париж.