Песни по сонети на класика на всички времена Уилям Шекспир ще изпълни солистът на Русенската опера Пламен Бейков. Това ще стане в рамките на специално Шекспирово матине във втория ден от Моцартовите празници, които започват на 16 август край езерото в градчето. Програмата „Шекспир е жив!“, която започва в 11 часа на 17-и, е посветена на 400-ата годишнина от смъртта на поета драматург. В нея ще звучат монолози от драми, сонети на Шекспир в изпълнение на актьорите Бойка Велкова, Валентин Ганев и Владимир Зомбори. След това ще пее басът Пламен Бейков с акомпанимент на пиано на Румен Цанов. Русенският балет пък е подготвил фрагменти от „Ромео и Жулиета“ на Чайковски, хореографията е на директора на балета Силвия Томова. Режисьор на цялата програма, която се осъществява в партньорство с Британския съвет в София, е Христо Симеонов. Това е поредна артистична изява в рамките на цялата година, която преминава под знака на отбелязването на четирите века от кончината на бащата на Хамлет. 
Както „Утро“ вече писа, Русенската опера отново е с роля на доминанта в Моцартовите празници в Правец. Същата вечер, на 17 август, зрителите ще видят оперно-танцовия спектакъл „Севилският бръснар“, подготвен специално за фестивала. Солистката на операта Даниела Караиванова пее сопрановите партии в арт спектакъла „С голяма доза любов“ на 19 август, солисти, хор и оркестър участват в гала концерта viva il vino spumeggiante по-късно същата вечер под диригентството на испанеца Хосе Луис Гомес. 
Солисти на русенския балет пък са основни изпълнители в посветения на другата годишнина - също 400 г. от смъртта на Мигел де Сервантес, спектакъл „Дон Кихот“ в музика, балет и... картини“, подкрепен от Института „Сервантес“.