Кандидатът за президент на САЩ от републиканците Доналд Тръмп поставя под въпрос основополагащия принцип на алианса и намеква за признание на путиновото анексиране на Крим. В Турция чиновници под прякото ръководство на главния съветник на президента Реджеп тайип Ердоган обвиняват САЩ за неуспешния опит за преврат, извършен от предатели от втората по численост армия в страна член на НАТО, подхранвайки изригналите антиамерикански настроения, които Путин бърза да подкрепи.

Изведнъж, полагайки минимални усилия, ветеранът от КГБ започна да събира неочакван урожай поради вътрешната политика на два от стълбовете на европейската структура на сигурността.

„На Путин дяволски му върви“, коментира Марк Галеоти от Европейския съвет по външна политика. „Той може просто да се отпусне и да наблюдава как по-влиятелния, основаващ се на принципите на легитимността блок сам разрушава себе си.“

Тръмп, Клинтън

Руският лидер се оказа на гребена на вълната от събития, които играят в негова полза, включително най-мощната имиграционна криза от времето на Втората световна война, укрепваща позициите на пропутински настроените политици из целия европейски континент и способстваща за изхода на историческото гласуване за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Макар много представители на московските управляващи среди да казват, че се безпокоят от идването на Тръм па президентския пост поради неговата непредсказуемост, те интерпретират неговите съмнения в съществуващата система за сигурност като поредно доказателство за промените, протичащи в блок от 28 страни във връзка с неговата твърда позиция по отношение на Русия.

Путин попадна в центъра на вниванието на американската общественост, след като Русия стана главния заподозрян за хакерската атака срещу електронната поща на Националния демократичен комитет, чиито писма бяха публикувани от УикиЛийкс в навечерието на националния конгрес на партията, посветен на издигането на Хилари Клинтън. Кремъл определи обвиненията за намеса като „абсурдни“, но Тръмп наля масло в огъня, призовавайки Русия да разбие и пощата на Клинтън, за да бъдат доказани неговите обвинения по адрес на „лъжливата Хилари“. След това той определи своите коментари като сарказъм.

„Провокирано разединение“

След като Турция обвини Америка в участие в кървавия опит за преврат отпреди две седмици, а САЩ и ЕС изразиха безпокойство във връзка с драконовските мерки срещу заговорниците, Путин действа бързо и даже подкрепи идеята за възстановяване на смъртното наказание, оценява Александър Шумилин, ръководител на Центъра за анализ на близкоизточните конфликти на Института за САЩ и Канада. „Путин иска да провокира разединение между Турция и НАТО и да го използва в свой интерес“, каза Шумилин по телефона, предсказвайки, че Турция ще престане да бъде защита от Русия на южния фланг на НАТО. Опасността от това Турция да превърне Черно море в „езеро“, затваряйки Босфора за базираните в Крим руски кораби, сега вече отпадна, смята той.

На Русия й е жизнено необходим съюзник вътре в НАТО, който няма да пожелае да действа срещу нея в случай на конфликт, каза високопоставен служител на Кремъл.

Кръгът от заподозрени от Ердоган се разраства до десетки хиляди последователи на живеещия в Пенсилвания религиозен водеч Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от президента в опита за преврат, и в тези списъци влизат много съюзници на САЩ и борци против тероризма, заявиха двама високопоставени американски представители.

„Източниците“ на САЩ

„Много наши източници станаха жертви на чистките или бяха арестувани“, разказа в четвъртък, на 28 юли, директорът на разузнавателна общност на САЩ Джеймс Клапър в Колорадо. „Това, без съмнение, ще усложни сътрудничеството ни с Турция.“

Ердоган хвърли на 29 юли, в петък, и своя камък, обвинявайки Централното командване на въоръжените сили на САЩ в „пъддръжка на заговорниците“, след като Джоузеф Вотъл заяви, че по време на чистките сред опита за преврат са пострадали много хора, сътрудничещи с Америка. Както 75-годишният Гюлен, така и президентът Барак Обама отрекоха каквото и да било участие в неуспелия преврат.

При сегашните „доста ненадеждни“ отношения на Турция със САЩ и с Европа Путин разбира, че пред него се е появила безпрецедентна възможност да изгради стратегически отношения с Ердоган, които могат да имат последствия в Сирия и извън нея, каза по телефона Константин Косачов, председател на Комисията по международни отношения в Съвета на Федерацията.

Среща в Петербург

Едва опитът за преврат беше потушен, и Путин се обади на Ердоган с предложение за помощ, след което се разпореди неговите икономисти да възстановят и разширят двустранната търговия между страните, както заяви чиновник. През юни правителството на Путин отмени санкциите, които бяха наложени срещу Турция във връзка със сваления на границата със Сирия боен самолет, след като Ердоган, изразявайки съболезнования по повод на инцидента, сложи край на продължилия няколко месеца конфликт.

Макар Путин и Ердоган да не постигнаха компромис по руската подкрепа на сирийския президент Башар Асад, те се договориха за среща на 9 август в Санкт Петербург. За срещата беше съобщено, когато турска делегация водеше преговори в Москва във връзка с редица проекти, включително преустановеното строителство на газопровода, благодарение на който Турция ще стане главен канал за доставка на енергийни ресурси в Европа.

Съветникът в Кремъл Фьодор Лукянов каза, че Путин в никакъв случай не храни илюзии, че Ердоган може да прекъсне дългогодишното членство в НАТО, но засилващите се антиамерикански настроения в Турция превръщат каквото и да е тясно сътрудничество в задълбочено партньорството. „Отношенията на Турция със САЩ и с Европа няма да бъдат като досега“, заяви Лукянов.

Според Лукянов що се отнася до Сирия, Путин иска да убеди Ердоган да преразгледа своята поддръжка за ислямистките въстаници, борещи се срещу Асад, защото правителствените сили на Сирия с подкрепата на Русия се приближават към сърцето на съпротивата на опозицията в Алепо, най-големият град в страната до разпалването на гражданската война в страната преди няколко годни. Руските медии съобщиха на 29 юли, че в навечерието на срещата с Ердоган Путин ще пристигне в Баку за преговори с Хасан Рухани, президента на Иран и втори основен съюзник на Сирия.

На 25 юли Тръмп заяви, че, когато стане президент, ще разгледа възможността за създаване на военно сътрудничество с Путин за борба срещу ИД, терористичната групировка, която контролира границите на Сирия и Ирак, за да бъде сложен край на международната изолация на русия във връзка с преврата в Украйна и анексирането на Крим.

На 27 юли Тръмп, в размяна на комплименти с Путин, отиде още по-далече, заявявайки, че ще обмисли исканията на Русия към Крим и ще отмени санкциите, наложени срещу Русия във връзка със сепаратисткото въстание в Украйна.

Предупреждението на милиардера, че той ще игнорира положението в НАТО, според което нападението срещу всеки от членовете на алианса е нападение срещу всички, хвърли целият алианс в шок, особено трите прибалтийски републики, която бяха в състава на СССР.

„Обърканост“

Путин приветства предложенията на Тръмп, макар и отнасяйки се скептично към обещанията за подобряване на отношенията, ако той стане президент, отчитайки антируските настроения в американския политически елит, заяви източник, близък до Кремъл. Сложно е да бъде разбран Тръмп, който в началото заплаши да сваля руски самолети, които извършват опасни маневри около американски, а след това обеща да възстанови отношенията с Русия,отбеляза нашият източник.

Засега Путн се наслаждава на дискомфорта на Обама както във връзка с перспективата за победа на Тръмп на ноемврийските избори, така и във връзка със сближаването с Ердоган. „В турското правителство и в самата страна нарастват антиамериканските настроения“, заяви Аарон Щайн от Атлантическия съвет във Вашингтон. „Администрацията на Обама не знае какво да прави във връзка с положението в Турция.“

.............

Хенри Мейер, агенция „Блумбърг“