Най-важната част от продуктите за корекция на зрението, като очилата например, са оптичните лещи. Без лещи всеки чифт очила ще бъде по-скоро моден аксесоар, който не притежава никакво значение, когато трябва да се подобряват зрителните функции. Основната цел на оптичните лещи е да защитава очите и техните функции, като подобрява зрението на потребителите.

От голямо значение, когато избираме оптични продукти, са и дебелината на рамките, материалът, от който са изработени очилата, размерът на диоптъра, покритието на самите очила, марката и пр.

Лещите за коригиране на зрителните функции, които се характеризират с далекогледство, се наричат монофокални. Те са особено подходящи за дейности, като шофиране, гледане на телевизия, спортуване, както и за активни професионални занимания.

За спортистите и хората, които водят по-активен начин на живот, са подходящи поликарбонатните очила с диоптри и лещи, както и тези, които са изработени от Trivex. Те са по-тънки, с висока устойчивост на удари и драскотини. За далекогледството могат да се използват почти всички материали, за да се изработят очила с диоптри. Все пак, най-използваният материал е пластмасата. Тези продукти могат да се поръчат и от оптика София, например.

За да се подобри качеството на очилата с диоптри, могат да се използват различни защитни материали, като фолио. По този начин се предпазват, не само очилата, но и самите очи. По-твърдото фолио е устойчиво на надраскване и счупване. Подобно покритие се препоръчва за почти всички потребители на очила с диоптри, но най-вече за тези, които се занимават със спорт или активна професионална дейност.

Очилата, притежаващи антирефлексно покритие, се препоръчват за гледане на телевизия, за използване извън домашната среда, но особено много – при шофиране на превозни средства. Различните видове очила с диоптри са налични в качествените оптики в страната, като оптика Русе, Пловдив и пр.
Ако потребителите прекарват повече време извън дома си, тогава контактните лещи ще „приемат“ повече слънчева светлина, която ще се „фокусира“ в очите. В този случай са особено подходящи различните покрития, предназначени за лещите, с които са снабдени очилата. Те предпазват очите от слънцето и от вредните външния влияния.