Средства за довършителни и ремонтни работи на два храма и Бачковския манастир гласува на вчерашното си заседание Министерски съвет. Общата сума е 648 хиляди лева, като част от тях са предназначени за финалните работи по градежа и благоустрояването на църквата „Св.Преображение Господне“ в двора на Басарбовския манастир. 
От вас научавам за това решение на Министерски съвет, каза за „Утро“ Русенският митрополит Наум. Той обясни, че от митрополията са поискали 150 хиляди лева, които са необходими за последните работи по строежа на храма. 
В момента иконописецът Огнян Денев зографисва вътрешността на църквата. Иконостасът от черешово дърво, който бе изработен преди година от монасите в румънския манастир Козия като подарък от Румънския архиепископ Варсануфий, вече е монтиран в храма. Предстоят още доста дейности до окончателното завършване и докато новата черква отвори врати, каза владиката Наум. Според него тържественото освещаване на манастирската църква „Св.Преображение“ най-вероятно ще бъде на храмовия празник 6 август, но едва следващата 2017 година.