Близо осем хиляди тома ценна литература вчера бе освободена от специалния балон в библиотека „Любен Каравелов“, в който престояха няколко месеца, за да се обеззаразят и почистят. Уникалната методика, при която книгите остават в азотна атмосфера без кислород, се прилага за първи път в България. 
Вече са готови трите помещения, където от вчера специалистите в библиотеката, сложили специални памучни ръкавици, започнаха да подреждат отново книгите. Благодарение на спонсори, настояли за анонимност, в приземния етаж вече е монтиран климатик, който осигурява нужната постоянна температура за старите издания. И в трите неголеми помещения, където отново ще се подредят книгите - библиотеката на академик Михаил Арнаудов и двата библиотечни фонда „Старопечатни издания“ и „Редки и ценни издания“, бе направен ремонт. Подовете са покрити с теракот, а новата придобивка - метални стелажи, са прясно боядисани. Така че максимално свеждаме към нула възможността книгите да се замърсят, което може да ги унищожи, коментира зам.-директорът на библиотеката Силва Василева. Температурата ще бъде 18 градуса, а влажността ще е не повече от 50 процента, обясни тя. 
7000 тома уникални издания от различни години на множество езици, включително и иврит, съдържа библиотеката на акад.Арнаудов, завещана от учения на родния му град. Под обеззаразяващия балон бяха поставени също неговото старинно бюро и столът, също подарени на регионалната библиотека, както и посмъртната маска на изследователя.  
Около 500 са изданията, които включва фондът „Старопечатни книги“. Най-старото измежду тях е Евангелион от 1396 г. на руски език, а особено ценен е „Кириакодромион“ на Софроний Врачански - той е от 1806 година, като е придружен със списък на спомоществователите, който се среща само при екземплярите от първите издания. 
Сред редките и ценни книги, които се съхраняват в русенската библиотека, е поредица на творбите на великия английски поет и драматург Уилям Шекспир, издадена в Русия в края на 19 век. 
След подреждането на уникалните издания в обновените помещиня ще продължи и работата по дигитализирането на трите фонда, обясниха от библиотеката.