Звеното за фискален контрол на НАП на Дунав мост в Русе предотврати контрабанден внос от Румъния на 6 тона козе мляко, съобщиха вчера от регионалния офис на приходната агенция. Инспектори се усъмнили в достоверността на предоставените от превозвача документи по време на контролна проверка. След разтоварване на цистерна с мляко и щателно измерване и изчисляване на обема й, се оказало, че между декларираните и превозваните литри мляко има 6 тона разлика. След като инспекторите поискали обяснение от шофьора, той се е опитал да им представи фалшива товарителница. 
От НАП поясняват, че млякото най-вероятно е било предназначено за производство на готова продукция, която да се реализира на вътрешния пазар, без да се плати ДДС при продажбата й. 
За първата половина на 2016 г. звеното за фискален контрол в НАП е проследило движението на 1,2 млрд. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, мляко и млечни продукти и др. Най-голям дял сред тях имат плодовете и зеленчуците. 
Специализираното звено беше създадено през 2014 г. със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки. Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници с държави от Европейския съюз, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.