Контрабанда на рекордните за Русе 200 мастербокса или 100 000 кутии безакцизни цигари на стойност 750 000 лева е разбита в нощта срещу събота. Тогава на Дунав мост е спрян за проверка румънски камион „Рено“, който напускал България. По документи товарният автомобил пътувал празен, но регулярните му курсове без багаж усъмнили проверяващия го митничар и той решил да извърши обстойна инспекция. Камионът минал през рентгенова проверка, а подозренията, че има нещо гнило, се оказали основателни - скенерът показал, че в предната част на ремаркето има тайник. Именно там били скрити кашоните с цигари без бандерол. Дали тайникът е ползван и друг път и колко пъти, тепърва ще се установява.
Находчивостта на служителя бе специално изтъкната от началника на митницата Венцислав Халаджов и от районния прокурор Яна Илиева.
Контрабандата е разкрита благодарение на бдителността и задълбочената проверка на митническия служител по отношение на данните за превозното средство за неговото неколкократно пътуване и преминаване през границата на страната. Това е насочило вниманието към евентуална нередност. В практиката на Русенската районна прокуратура това е случай с най-голямо количество задържани акцизни стоки. Тайникът всъщност представлява монтирана втора стена на ремаркето, която създава визуална представа, че ремаркето е празно. Започнати са разпити и предстоят още много следствени действия. И камионът, и водачът са задържани, а той е с повдигнато обвинение, обясни Яна Илиева.
Мерките, които взема държавата за техническо обезпечаване на граничните пунктове и за повишаване квалификацията на служителите, вече дават резултати. Благодарение на професионализма и на съвременната техника, с която разполагаме, нашите колеги са успели да задържат пореден опит за контрабанда на цигари. От 2 месеца и половина това е втори случай. Има идентичен в Силистра, посочи Венцислав Халаджов.
На пресконференцията, на която бе оповестена разбитата контрабанда, присъстваха още директорът на русенската дирекция на полицията Теодор Атанасов, директорът на Гранична полиция Димитър Чорбаджиев и началникът на сектор „Борба с организираната престъпност“ Пламен Борджиев. Никой от тях обаче не пожела да уточни от какъв произход е шофьорът на камиона, като единствено бе загатнато, че не е гражданин на Европейския съюз.
Общо около 4.5 милиона къса цигари са задържани от Митница Русе от януари досега.