Гилотината на нулевия прием продължава да виси над Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура. Без движение е картинката там и след второто класиране. Остават си 13-те записани за специалността „Пространствен дизайн“, крайно недостатъчни за един реален клас, както и две нули в графите за записани по новите обявени специалности „Мебелно производство“ и „Горско и ловно стопанство“. 
Предстои трето класиране на приетите ученици след завършен 8 клас, резултатите ще станат ясни на 25 юли.

Малко вероятно е дотогава нещата да се променят сериозно, но все пак на ПГДВА са й необходими само още 5 ученика, за да направи минималния брой за редовен клас. Ако това не стане, едно от най-старите училища в страната ще бъде изправено пред заплахата за втора поредна година да няма 9 клас, а в него ще учат единствено десетите и единадесетите класове. 
Практически, това е единственото средно училище в Русенска област, което е заплашено от подобна съдба. Някои гимназии успяха до края на второто класиране да си осигурят нужния минимум от ученици, другаде вероятно ще стигне до сливане на две специалности в една. Например, в ПГ по механотехника засега има записани 6 деца за „Автотранспортна техника“ и 14 за „Електрически превозни средства“. Ако всичките 20 държат това да е тяхното училище, ще сформират един клас.  
На фона на тази драматична картина, която до голяма степен се обяснява с драстично намалелия брой на децата в Русенско и в страната, ПГ по корабостроене и корабоплаване е на другия полюс и за втора година се превръща в истинска сензация. Там ще бъдат факт и трите заявени от гимназията паралелки. Пълен клас - 26 ученика, са записани в „Логистика на товари и услуги“, 23 деца са в „Корабни машини и механизми“, а само едно свободно място е останало в паралелката с две специалности - „Речно корабоводене“ и „Експлоатация на пристанищата и флота“. „Чудото“ става за втори път, след като преди това и в Корабната имаше нулев прием. 
Миналата година поздравих ръководството на ПГРКК, тази година също ще го направя, коментира началникът на просветния инспекторат Димитър Райнов. Той посочи, че в областта има още едно такова училище с подобен отличен прием - професионалната гимназия в Бяла. Заедно с това Райнов изрази надежда, че ще се намери вариант да се реши проблемът в Дървото. Като мине третото класиране, ако ситуацията е същата, ще напишем писмо до Министерството на образованието с молба да се направи компромис и да разрешат непълна паралелка - напоследък има прецеденти, особено когато иде реч за важни и нужни специалности, уникални по своя характер, каза Райнов.