Уредникът в отдел „Нова история“ на Историческия музей Марияна Димитрова попълни с нови факти и сведения своето изследване на семейната история на видния русенски банкер от началото на XX век Божан Стоянов. Вчера тя се срещна с правнучките на банкера - Александрина и Божидара, които живеят в Швейцария. Поводът за гостуването на двете дами в града на техния прадядо е международната музикална академия „Алегра“, в която техният зет, професорът от Люцерн Андреас фон Вангенхайм води майсторски клас по класическа китара. 
Двете наследнички на банкерския род показаха ценни автентични снимки и документи за техния род. Те разказаха свои спомени за своята баба Царева Фудулаки, дъщеря на Божан Стоянов. Нейните разкази за Русе са много сходни с описанията на Елиас Канети в „Спасеният език“, споделили дамите, които се радват на повода да гостуват в града на своя прочут прадядо. 
Родът на Божан Стоянов е с изключително интересна история, с именити личности още през българското Възраждане, каза Марияна Димитрова. Тя се радва и като професионален историк и изследовател, и като човек на чудесната среща с наследничките на фамилията на Божан Стоянов, която допълва проучването на специалистката.