Срив в подстанцията на Електроенергийния системен оператор прекъсна електричеството в целия град в 14.48 часа вчера. Животът като че ли изведнъж застина - тролеите и светофарите спряха, магазините угаснаха, машините във фирмите внезапно млъкнаха. В началото спирането на тока бе прието нормално, но когато стана ясно, че е засегнат целият град, се понесоха различни догадки. Някои се притесниха заради нагнетеното от атентати и пучове напрежение в Европа и започнаха да издирват близките си по телефона, но развръзката дойде бързо. В 15.03 часа електрозахранването беше възстановено и всичко потече постарому. 
По първоначални данни не е имало сериозни последици от спирането на тока освен лека катастрофа на Симовата мелница /виж стр.4/. Една от най-рисковите точки в такива ситуации е болницата, но оттам съобщиха, че здравното заведение е било без ток само до включването на резервния агрегат още на втората минута и сравнително краткото примигване не се е отразило нито на пациентите, нито на медицинската апаратура. Персоналът периодично преминава обучение за действие в такива ситуации, посочиха от МБАЛ.
От „Енерго-Про“ потвърдиха, че аварията е извън техните съоръжения и че електроподаването е възстановено веднага след отстраняването на проблема от ЕСО. 
„Проблемът не е в наше съоръжение, а идва от мястото, откъдето получаваме електроенергията“, заявиха от централата на компанията във Варна.
Спирането на тока е заради проблем във високоволтовата подстанция в Образцов чифлик, където се е задействала противоаварийната защита, обясниха от Електроенергийния системен оператор.
Засегнатата подстанция е ключова за цялата енергийна система в региона, защото отговаря за захранването на Русе, Бяла, Борово, Две могили, Тетово и Бабово и аварията е усетена в целия регион.