Както пише в книгите само с Господ може да се постигне нещо, аз бих добавил и с ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на метростанция „Витоша”, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов добави още, че изграждането на 1,3 км струва 21 млн. евро, докато в ЕС същата отсечка струва над 80 млн. евро.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че най-хубавото е, че строежът на нови метростанции продължава, като засега са запланувани нови метростанции да бъдат строени до 2019 г.

Когато влаковете ни са еднакви, системите ни за сигурност са еднакви, материалите и работниците са еднакви, как ние постигаме 21 млн. евро на километър, а те постигат над 80 млн. евро, попита риторично Борисов и допълни, че е спирал проект за София заради 100 млн. разлика.

Премиерът благодари и на софиянци за търпението, защото е разкопано. След две години ще има уникални съоръжения. Той заяви и че са се договорили със строителите на 14 септември да пуснат западната дъга, която да свърже северната тангента. "Тогава ще ви поканя да видите каква София става и от северната страна и да ви уверя, че там имотите ще станат много по-скъпи и хората по-богати само с това съоръжение, защото става различна София и в това направление", каза той.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че доказателство за този проект е успешното партньорство между Министерство на транспорта и Столична община. Това е било много сложен проект заради финансирането и разпределянето му на два етапа. Той се обърна към проф. Стоян Братоев и му връчи разрешението за ползване и пожела метрото да се ползва безаварийно.

Фандъкова допълни, че това е поредният успех за столичното метро. Това е и първият финансиран европроект от втория програмен период. Тя каза още, че над 1.3 км е новият участък с нова станция и шест изхода. Това е и най-бързо построената отсечка до този момент.

"Един от най-големите плюсове на метрото е това, че то продължава", каза Фандъкова. Тя обясни, че в момента се изпълняват седем километра от третата линия, заедно със седем метростанции. Очаква се до края на годината да започне изпълнението на още пет метростанции, така че през 2019 г. да имаме нови най-малко 12 км метро с 12 метростанции. В района продължава и облагородяването и изграждането на бул. "Черни връх". Новият булевард ще извежда тежкия трафик директно на южната дъга, обясни тя.