България е на първо място в света при износа на брашна от маслодайни семена, различни от соево и синапено. Вече няколко години сме втори в света при износ на анодна мед, патешки меса и временно консервирани череши. Втори сме и в износа на нефтени масла. В класацията на световния износ през 2015 г. България отново е на 64-та позиция, показва анализ на Българска стопанска камара.
Българският износ се оценява на 25,779 млрд. долара. Наблюдава се ръст в износа на стоки с по-висока добавена стойност като медикаменти, електрически и електронни изделия, машини, детайли и възли за автомобили.
Въпреки големия спад в цените и оттам - общата стойност, износът на горива и електричество отново оглавяват класацията. Пробивът идва от групата на електроника и електротехника, която за първи път заема второ място. Следват медните изделия, машини и части, зърно, конфекция, фармация, пластмасови продукти, автомобили и части за тях. Пластмасовите изделия и автомобилите и части се изкачват с по три места нагоре, измествайки трикотажа и маслодайните семена.
По експертна оценка износът на суровини и продукти с много ниска степен на преработка е около 30%. Групите стоки с ръст са: електроника и електротехника, торове, етерични масла и козметика, играчки, какаови изделия (24% ръст). България продължава да бъде единствената държава в региона, която изнася руди и концентрати от благородни метали, като застава на четвърто място сред световните износители. 
 Все по-голяма част от слънчогледа се преработва до сурово олио, което извежда страната ни до пето място сред световните износители на олио. 
Ръстът на електронната промишленост в България се отразява и в износа на резистори - 19% и заемаме 6-а позиция в света. Износът на велосипеди продължава възходящия тренд, за 5 години се е удвоил и сме на 10-о място в света.