Въпреки несигурността, съмненията и неяснотите, породени в някои от общинските съветници след изпратеното им в петък следобед предложение за създаването на нова фирма, която да стане собственик на залата „Булстрад Арена“, решението беше прието от двете водещи общински комисии. След като вчера членовете на комисиите по икономическа и инвестиционна политика и законност, обществен ред и сигурност се събраха на съвместно заседание, за да обсъдят и дадат становището си по предложението на общинска администрация, днес то се очаква да бъде гласувано и на последната сесия преди лятната ваканция на съветниците.
Очаквано темата разпали дискусия сред съветниците. Най-честото запитване бе защо трябва в последния момент да се внася подобно сериозно предложение и не е ли по-добре то да се отложи за есента.
Пръв темата повдигна червеният Никола Михайлов, който попита дали си струва предложението да се разглежда днес, както и какви са опасностите за общината с приемането на споразумението за отделянето на залата в ново дружество чрез придобиване. 
За да внесе повече яснота и да отговори на всички поставени въпроси, в залата беше адвокатът на „Булстрад Арена“ Светломир Коцев.
Отговорът на въпроса защо точно сега е елементарен. Предложеният проект поставя само началото на процедурата апорт. Ако отложим решението, ще изтървем сроковете за последващите дейности като назначаването на вещи лица от Търговския регистър, изготвянето на съдържанието на устава и кои ще са представителите на общината. Не искаме да имаме загуба на време, това е едно необяснимо забавяне. Предложен е взаимоизгоден вариант за общината и за нас като партньор, обясни Коцев.
Той отбеляза също, че за да влезе залата в календара на спортни и международни събития, от организациите искат да видят договора с дружеството собственик.
Трябва да започнем работа сега, защото такива са икономическите и пазарните условия, категоричен бе адвокатът. 
Общинският съветник и адвокат от ГЕРБ Емил Милушев подчерта, че разговорите между двамата акционери не са спирали, а сега е дошъл моментът, в който са постигнали съгласие, отстъпки и компромис. Той също отбеляза, че изброените съпътстващи дейности могат да се свършат през относително спокойния август. Относно опасностите за общината той коментира, че те са същите, каквито са и сега. За замяната на акции между „Проект Русе“ АД и общината, което е една от стъпките при отделянето на залата в ново дружество, Милушев посочи, че за общината е по-изгодно да придобие имот, отколкото паричната сума. Общината като даде нещо, тя получава акции, а ние искаме и още да вземем, и като гледам, ще стане, каза той. 
Валери Иванов от АБВ, Иво Пазарджиев от „Патриотите, ВМРО“ и Иван Станев от Реформаторския блок също подкрепиха предложението за отлагане на разглеждането на решението. 
Сградата функционира от една година, как така тези два месеца са изключително решаващи. Информират ни в предпоследния ден преди лятната ваканция, а ние трябва да вземем решение, коментира Иванов. 
Станев пък дори каза, че няма желание да задава конкретни въпроси, но посочи, че след като информацията се е появила по медиите, телефонът му е прегрял от звънене с въпроса какво става. 
И двете комисии не приеха предложението за отлагането на решението за есента. Съветниците обаче единодушно приеха да направят почивка, за да разгледат договора за публично-частното партньорство за изграждане на залата от 2013 година, който сега ще бъде променен.
След почивката и няколко неформални разговора между съветниците в крайна сметка двете водещи комисии приеха предложението - икономическата комисия с 6 „за“ и 3 „въздържали се“, а ЗОРС с 5 „за“ и 2 „въздържали се“.