Турция може да преразгледа приятелските си отношения със САЩ, ако те не предадат ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който се смята за един от вдъхновителите на опита за държавен преврат. Това заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм.

„САЩ са наш приятел и стратегически партньор. Ние поддържаме с тях тесни отношения. Но аз им казах, че тук има глобална заплаха, опит да се свали законния режим. Тук няма никаква религия или религиозни ценности“, подчерта той.

Йълдъръм отбеляза, че ако Вашингтон, както и преди още иска доказателства за участието на Гюлен, тогава може да се преразгледа дружбата с тях.

По-рано днес държавният секретар Джон Кери заяви, че Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за екстрадирането на духовника Фетуллах Гюлен. „Призовавам външния министър (на Турция – бел. ред.) да бъде сигурен, че каквито и официални документи или молба да ни изпратят, те ще изпратят доказателства, а не обвинения“, каза държавният секретар. „Ние искаме да видим действителни доказателства, които отговарят на стандартите за контрол, които съществуват в много държави, уважаващи системата на екстрадиране“, посочи още той. Кери заяви също, че Вашингтон и Брюксел призовават Турция да спазва върховенството на закона при справянето си с проваления опит за преврат и неговите организатори.

Турските власти са убедени, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Реджеп Ердоган движение „Хизмет“, което е свързано с Гюлен. Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта. През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В нощта на 16 юли група метежници се опита да извърши военен преврат. Анкара и Истанбул се превърнаха в арена на противопоставяне между противниците и привържениците на Реджеп Ердоган. Турските власти обявиха, че пучът е потушен.

По последни данни, обявени от министър-председателя Бинали Йълдъръм, са загинали 208 души, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани. 7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат. Арестите продължават.