Иранските власти разглеждат офертата за закупуване на оборудване от несъстоялата се АЕЦ „Белене”. Това стана ясно от изказване на началника на Организацията за атомна енергетика на ислямската република Али Акбар Салехи пред частната агенция „Мехр”, съобщава bTV.

Голяма българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, беше в Техеран, като основната цел беше да се търси вариант за препродажба на оборудването за АЕЦ „Белене”. След арбитраж то трябваше задължително да бъде закупено от България за над 1 млрд. лв.

По време на самата визита иранската страна беше пестелива в коментарите си по тази тема.

След разговорите на вицепремиера Томислав Дончев с Али Акбар Салехи, той посочи, че все още е рано да се говори за конкретни финансови параметри. Стана ясно и че ще има трета среща - с участието на производителя "Атомстройекспорт".

Сега Салехи отхвърли информациите, че Иран ще купува „използвани” български реактори, за да ги използва в строящата се АЕЦ „Бушер”. „България имаше договор с „Росатом” за изграждането на два реактора, но прекрати проекта по финансови причини. Българските представители сега искат да продадат неизползваното оборудване на добра цена и ние разглеждаме офертата”, посочи той.

Началникът на ядреното ведомство изрази надежда, че изгражданата с руска помощ АЕЦ „Бушер” да заработи възможно най-скоро. Сред другите приоритетни проекти са изграждането на т.нар „атомна болница” и голяма сделка за продажба на тежка вода в Русия.