Служителите от офиса на НАП в Русе започват от днес кампания за напомняне на 222 фирми и физически лица от региона, че не са внесли дължими от тях данъци, осигуровки и задължения по ревизионни актове. Законните срокове за погасяването им са значително превишени и върху главницата им се трупат наказателни лихви. Общата сума, която не е внесена в държавната хазна, е 578 790 лв. В тази първа, специално селектирана група са длъжници с дългове между 1000 лв. и 5000 лв.
Приходните инспектори ще се свържат с фирмите и физическите лица на посочените от тях в декларациите им телефони за връзка и ще ги приканят да започнат да се издължават. Невнасянето на задълженията след позвъняването води до започване на действия по принудително събиране на дълговете. Един от най-често използваните способи е налагането на запор. В предстоящите телефонни напомняния ще бъде конкретизирана сумата на задължението към момента и намеренията за неговото скорошно погасяване, както и телефонът за връзка с публичния изпълнител. Всякакви други уточнения ще се извършват само в офиса на НАП в Русе, затова фирмите трябва да приемат за некоректни различни други предложения за съдействие.
Предварителният анализ за кампанията показва, че голяма част от задлъжнелите фирми се обслужват от счетоводни къщи, затова от офиса на НАП в Русе препоръчват на управителите на дружествата да проверят по-скоро при своите счетоводители дали са изрядни за задължения към бюджета, защото сред най-честите оправдания при подобни нередности е това, че не са били информирани своевременно от експертите.
Практиката на НАП показва, че след такива телефонни напомняния 70% от фирмите предприемат необходимото за уреждане на пропуските си. Предстоят подобни кампании и за други видове непогасени задължения, за които русенци ще бъдат своевременно информирани.