Важното е, че основното съединение на турската армия, а именно първа турска армия, което е в европейския регион на страната, не е застанала зад превратаджиите. След това се оказа, че организаторите на метежа са на ниско ниво в армията. Метежът не започна с арести. Това заяви в "Събуди се" Славчо Велков - експерт по антитероризъм.Държавните медии показват това, което могат. В началото на метежа беше показана декларация, че е обявено извънредно положение и се оказва, че журналистката е прочела документа под дулото на оръжие", разкри експертът.

"Установено е, че е имало опит за въздушен удар срещу резиденцията на Ердоган в Мармарис, но след като той вече я е напуснал", отсече убедено Велков.
 
"Ердоган направи изключително добър ход, като призова хората да излязат на улиците, но това беше лошо за самите хора, понеже бяха в опасност. Тактиката му се оказа печеливша. Той имаше много силна реплика, каза, че ще остане до народа си и няма да избяга", добави специалистът.

"Прочистване е елегантната дума, която Ердоган използва, за да каже, че всички участници в метежа, ще бъдат преследвани. Държа да отбележа, че Гюлен беше един от първите, които се разграничи от преврата. Трябва може би да търсим причините за организацията и организаторите някъде другаде, не точно при Гюлен. Нека да кажем, че една от основните причини за неуспеха дотук, е че дори опозиционните партии не подкрепиха преврата. Съвсем предпазливо се изказаха и бих казал, че основната причина и повода е създаден от хора, които са противници на идеята за постигане на еднолична власт на Ердоган" с,ята Велков.

"Не са арестувани над 700 души, толкова са заподозрените. Техният брой ще расте", отсече той.

"Преди няколко години Ердоган успя да елиминира военната върхушка в страната. Има много военни, които се чувстват пренебрегнати и те биха подкрепили подобни действия. Така че има една такава прослойка, която има нагласата за военни действия", смята Велков.