Председателят на общинския съвет Христо Белоев е една от трите кандидатури за президент, която русенските социалисти издигнаха на партийната конференция в четвърък. Предложението дойде от общинския съветник Александър Неделчев с мотива, че сред кандидатурите няма русенец. 
Това беше изненада за мен. Разбрах в момента, в който бе направено предложението. Приех номинацията заради тези, които ме номинираха и за да не ги разочаровам. Разбирам добре сериозността на това, но тези номинации предстои да бъдат обсъдени на по-високо ниво, каза за „Утро“ Белоев. Той коментира, че Корнелия Нинова, която получи най-много гласове от русенските социалисти, е една много достойна номинация. 
Третото предложение на 133-мата делегати в партийната конференция е червеното острие и омбудсман Мая Манолова. 
Двете дами и Белоев всъщност бяха тримата, които събраха над 50 процента одобрение от присъстващите, като изборът беше направен от 25 номинации. Сред предложенията бяха още Янаки Стоилов, Костадин Паскалев, Бриго Аспарухов, Красимир Янков, Михаил Миков, Георги Пирински, Илияна Йотова, Евгени Кирилов, Благовест Сендов, проф. Боян Чуков, Ивайло Калфин и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.
Социалистите одобриха и свои предложения за вицепрезидент. Те са за лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева, ген. Михо Михов и проф. Андрей Пантев.
Преди да се стигне до конкретните номинации за президент, бяха отчетени резултатите от общопартийното допитване за президентските избори, като бе утвърден и постът на новоизбрания председател на групата общински съветници на БСП Пенчо Милков.