15 000 лева са необходими, за да се закупи специално оборудване за провеждането на конна терапия на деца с увреждания, както и да се подобри част от инфраструктурата на конната база на клуб „Истър“ в Русе. Базата, която е строена през 70-те години на миналия век, е много стара, руши се, а покривът на конюшната може да рухне. Освен това е необходимо да се закупят колани, седла, приспособления за конете, както и рампа, която да улеснява движението на по-трудно подвижните деца. Затова от клуба организират благотворителна кампания за набиране на средства, с които да се подпомогнат дейностите на сдружението, свързани с конна терапия на деца с увреждания. Това каза на пресконференция вчера специалистът по конна терапия Искрен Гецов, като подчерта, че от миналата година „Истър“ помага на децата в неравностойно положение да открият вълшебния свят на конете.
Терапията с коне не е лечение, но подобрява състоянието на децата. Контактът с животните и конната езда не просто укрепват тялото, а имат и цялостно положително влияние върху психиката. Всичко е индивидуално, но е необходим поне един сеанс на седмица, който, в зависимост от състоянието на детето, е от половин до един час, обясни Гецов. Към момента децата, които се възползват от тази все още нова за България услуга, са десет, като интересът към нея нараства.
От клуба водят активно разговори с представители на бизнеса, които откликват позитивно, като една фирма вече е дарила и средства. Желаещите, които искат да помогнат със средства в благотворителната кампания, могат да направят дарение по банковата сметка:
BG06 IABG 7471 1000 05 15 01
Интернешънъл Асет Банк АД
или в специалната кутия за дарения в офиса на „ТераЛингва“ на ул. „Петко Д. Петков“ 7.
Хиподрумът е държавна собственост, но вече е задействана процедурата за придобиване на имота от общината, като от клуба имат уверението на кмета Пламен Стоилов, че общината ще инвестира за подобряване на състоянието му.