Един от най-прочутите коктейли - „Маргарита“, има много бащи. Или поне ревностни претенденти за бащинство. Но за да не изпадат в безсмислени спорове, редица кулинарни историци са стигнали до общо мнение, че това е сравнително проста напитка от само 3 съставки, която не се различава кой знае колко от добре известните на времето коктейли, използващи цитрусови аромати. Така че нищо чудно да е забъркана за първи път на различни места и в различни години. Спор няма обаче, че е с мексикански произход и е предпочитана напитка за разточителните пиршества на 5 май - официалния празник Cinco de Mayo, когато мексиканците празнуват поражението на френската армия в битката при Пуебла през 1862 г.
Едва ли има някаква връзка, но една от легендите за коктейла „Маргарита“ е свързана именно с Пуебла - мексиканския щат с едноименната столица, която е и четвъртият по големина град в Мексико. В престижния курорт Теуакан, на стотина километра от град Пуебла, през 30-те години на миналия век се намирал един от най-елегантните и известни в Латинска Америка хотели „Garci-Crespo“, чийто собственик Хосе Гарси-Креспо бил пионер в бизнеса с минерална вода. Хотелът се славел с международната си кухня, която ръководел Алекс Кардини, брат на Цезар Кардини - автора на салата Цезар. А барът в казиното бил в ръцете на Даниел Негрете. Сред редовните посетители била Маргарита Ороско, млада и много богата наследница на бананови и кафеени плантации. Тя била независима и секси и със странно хоби: след като плувала с приятели, прекарвала вечерите си в бара в разговори с гостите. Един летен следобед на 1938 г. тя споделила с Негрете, че предпочита солени коктейли. След като се замислил за миг, барманът сложил лед в блендера, изстискал няколко лимона, налял текила и портокалов ликьор и разбил всичко с шейкър. След това поднесъл напитката на младата дама в чаша за шампанско, топната първо в лимонов сок, после в сол. Как се нарича това, за да зная как да си го поръчам следващия път, попитала впечатлената г-ца Ороско. Казва се като теб, Маргарита, отговорил барманът. Историята е разказана от сина на Даниел Негрете в интервю през 1989 г. и претендира за автентичност.
През 1938 г. обаче има още един кандидат за бащинство на коктейла „Маргарита“. Карлос Дани Херера е собственик на ресторант „Rancho La Gloria“ в Тихуана. Една от клиентките му  - амбициозната вариететна актриса Марджъри Кинг, била алергична към всякакъв твърд алкохол, с изключение на текила. За да направи по-вкусна напитката за нервната си клиентка, Херера комбинирал елементите на традиционното пиене на текила с лимон и сол и й приготвил освежаваща напитка, която нарекъл „Маргарита“, както превел на испански името на танцьорката.
Най-комична е версията за Франсиско Панчо Моралес, който притежавал бар в Ел Пасо-Хуарес. Клиент помолил за коктейл „Магнолия“, но Франсиско изобщо не можел да си спомни нито една от съставките му, освен куантрото, затова го смесил с текила и лимонов сок и го нарекъл „Маргарита“.
Най-разпространена обаче е историята за хайлайф дамата от Тексас Маргарита Саймс. През 1948 г. тя кани гости на коледното си парти в имението си в Акапулко. Домакинята ги посреща с един измислен от нея коктейл - текила, лимонов сок и портокалов ликьор. Сред гостите на партито са Ники Хилтън - основател на хотелската верига „Хилтън“, Джозеф Дроу - собственик на хотел „Bel-Air“ в Лос Анжелис, Шелтън Макхенри - собственик на модния нощен ресторант „Tail O‘ the Cock“, едно от първите луксозни заведения в Сан Фернандо и любимо място на холивудските знаменитости. Силно впечатлен от коктейла, Хилтън веднага го включва в менюто на своите заведения, естествено, като „Маргарита“. Не остават по-назад и останалите двама. Впрочем барманът в „Tail O‘ the Cock“ Джон Дурлесер в интервю през 1970 г. се опитва да се окъпе в славата на коктейла, за който казва, че бил създал в памет на приятелката си, загинала при злополука. 
В редичката от кандидати се нарежда и Енрике Гутиерес, който твърди, че през 1940 г. работел в клуб на Министерството на външните работи в Тихуана, а там танцувала Маргарита Кармен Кансино, бъдещата звезда Рита Хейуърт. И той бил приготвил коктейла специално за нея, затова и го нарекъл „Маргарита“.
Всъщност коктейлът става толкова популярен, че се създава цяла линия маргарити - от включването на почти всички плодове до уникални миксове с люти чушки и билки. Според Международната асоциация на барманите обаче една истинска „Маргарита“ се състои само и единствено от текила - много качествена от синьо агаве, портокалов ликьор - „Коантро“ или „Трипъл сек“, и сок от лайм, при това в класическото съотношение 2:1:1 или използваното от всепризнатия експерт по коктейлите Гари Ригън 3:2:1. Всяко отклонение от тази формула ще накара познавачите да възкликнат като прочутия комарджия Док Холидей и пръв приятел на още по-прочутия Уайът Ърп: „Това не е Маргарита! Не е Маргаритата на всички маргарити!“.

Класическа Маргарита

Необходими продукти:

40 мл висококачествена текила

20 мл портокалов ликьор „Коантрьо“ или „Трипъл сек“

20 мл пресен лимонов сок

 резен лайм

 сол за ръба на чашата

Начин на приготвяне:

Съставките се разбиват в шейкър с лед. След това се прецеждат и изсипват в чаша, чийто ръб е потопен предварително в сок от лайм и сол. Коктейлът се украсява с парченце лайм.