Уникално издание на „Божествено и свещено евангелие на господа нашего Исуса Христа“ от 1865 година попълни витрината с ценни експонати на „Дунав прес“.
Богослужебната книга доскоро беше собственост на частно лице. Тя е вторият от общо 150 екземпляра, чието отпечатване е започнало през 1864 година, веднага след откриването на първата българска печатница „Дунав“, чийто наследник е „Дунав прес“, обясни изпълнителният директор на компанията Николай Алексиев. 
На заглавната страница на евангелието четем, че преводът на български и отпечатването са осъществени, благодарение на трудолюбието на свещеник Ненчо Несторов. Книгата е илюстрирана и с много добро качество. Тя е била използвана за богослужения до  излизане на синодалното издание на Библията през 1925 година, става ясно от бележка на една от  страниците, подписана от свещеник Дончев.
Директор на печатницата, която пуска евангелието, бил известният учител и публицист Драган Цанков. В първоначалния си вид печатницата просъществувала над 12 г. и издала около 160 книги художествена, училищна, религиозна, държавно-учрежденска и правна литература, както и вестниците „Дунав“, „Афитаб“, списанията „Источник мнения“, „Слава“, „Училище“, няколко календара и др. 
Част от сградата на печатницата заедно с машините е разрушена по време на Руско-турската война при обстрелването на града от руските войски от румънския бряг. Част от оцелялата техника и букви са използвани от първите русенски печатари след Освобождението, а друга част са пренесени в Държавната печатница в София.