Винсент ван Гог е отрязал цялото си ухо, а не само част от него, предполагат наскоро открити рисунки. Скиците са дело на д-р Феликс Рей, лекарят, грижил се за раните на художника, и са открити в калифорнийски архив.

Рисунките изобразяват ухото на Ван Гог преди и след контузията, която той сам си нанася. От тях се вижда, че художникът е отрязал почти цялото си ухо. Всъщност спецове спорят от десетилетия колко точно великият художник е отрязъл от ухото си. Повечето от тях смятат, че жертва на автоагресията е била само част от него.

Скиците са намерени от Бернадет Мърфи сред документи, притежавани от писателя Ървинг Стоун, който е бил в комуникация с д-р Рей през 1930 г.

Скиците са открити в Банкрофтската библиотека в Калифорнийския университет.

Скиците са открити в Банкрофтската библиотека в Калифорнийския университет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Нейното изследване хвърля също нова светлина върху „Рейчъл“ – жената, на която Ван Гог поднася отрязаното си ухо с думите „пази този предмет грижливо“. Откритието предполага, че Рейчъл не е била проститутка, както се твърдеше досега, а момиче, работило като прислужница в бордеи, както и като чистачка в търговски помещения.

Мърфи изследва Ван Гог, след като посещава Арл, дом на художника през 80-те години на XIX в. Нейните открития са публикувани в нова книга – „Ухото на Ван Гог: Истинската история“.

Междувременно, но без връзка с изследването, този месец в Холандия се открива изложба с фокус върху менталното заболяване на художника. Тя ще бъде подредена в Музея на Ван Гог в Амстердам и в нея ще може да се види и портрет на д-р Феликс Рей.

Портретът на д-р Феликс Рей в Музея на Ван Гог в Амстердам. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Портретът на д-р Феликс Рей в Музея на Ван Гог в Амстердам. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Художникът реже ухото си след нервен срив. Той е открит от полицията на следващия ден и откаран в болница, където животът му е спасен. Две години по-късно, през 1890-а, се самоубива - гласи официалната версия за смъртта му.

През 2014 година обаче експерт патолог обяви, че няма как художникът да се е гръмнал сам, съдейки по раната. И лансира версията, че вероятно селски пияни младежи са простреляли смъртоностно Ван Гог.