„Слуховете за затварянето на Дървото са силно и безобразно преувеличени! Живо и здраво си е училището, работи на пълни обороти, в момента имаме 317 ученици, продължава приемът за тази година! Направо не мога да повярвам - как може да сe пускат слухове, че гимназията - училище със 133-годишна биография, е затворено!“. Това възмутено недоумение направо е на път да извади от релси Димитър Цанев, директора на едно от най-старите професионални училища в България - някогашното легендарно Столарско училище, което днес се нарича Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура. И носи името на също толкова легендарния чех Йосиф Вондрак, пристигнал в България и започнал от Русе уникалната си мисия, която оставя дълбока диря в професионалното образование на младата тогава освободена държава. 
Завчера в гимназията дошли родителите на едно от децата, които са приети в паралелката по пространствен дизайн. Дошли да изтеглят документите на момчето, защото чули, че... училището затваря! 
Как, откъде и защо тръгват такива слухове, директорът Цанев не се наема да коментира
Знае само, че това със сигурност се отразява на приема, който той и неговите колеги се опитват да направят, за да запълнят поне едната от двете обявени паралелки. Засега в „Пространствен дизайн“ все още има свободни места, като постепенно бройката вече се запълва до минималното количество от поне 18 ученици, за да има сформиран клас. Надяваме се да подадат документи и други деца, за които знаем, че искат да усвоят тази професия, но засега са обезкуражени от ширещите се мълви за закриването на училището, казва Цанев. Лошото е, че ние случайно научаваме за тези слухове - няма как да знаем откъде тръгват и накъде пускат пипала отровните изречения от рода на „Ама как бе, чух, че ако не са го закрили, то е пред закриване...“. После върви, че обяснявай, че нямаш сестра, усмихва се горчиво директорът. И признава, че самият той вече е чувал най-различни версии за ПГДВА - от това, че вече са хлопнати кепенците, през „това предстои“ до „конкретика“ - че Дървото вече се мести на четвъртия етаж на еди кое си училище. Впрочем, от дни се разпространява и нов слух - че чудесната сграда с масивните резбовани двери и с дърворезбите и автентичните дървени мебели вътре ще става... хотел! 
Във всичко това няма нищо - ама абсолютно нищо вярно! - уверява Димитър Цанев. Училището е живо и цяло, подготвя специалисти, които намират работа веднага след дипломирането си. Директорът разказва: „Наскоро дойде млад мъж - 
завършил е нашата гимназия, сега работи в Чикаго, заплатата му е над 4000 долара!
Спомних си го - докато беше ученик, се беше забъркал в едни каши, за малко да го изключим. Тогава си поговорих с него сериозно, момчето се взе в ръце и завърши. Ето, сега донесе една бутилка американско питие да почерпи и да благодари, че тогава сме му помогнали  да не се раздели със занаята, който сега му дава възможност да живее повече от прилично в Щатите“. 
Преди време бях казал, че нашето училище не произвежда безработни - сега мога да го повторя отново, зарича се Димитър Цанев. Още по време на ученето децата ходят на практика в ралични русенски мебелни фирми, а успоредно с това могат да развиват дарбите и уменията си в кръжоците по дърворезба и иконопис. Русенската гимназия по дървообработване вече години наред печели призовите места в националните състезания по професии,  в националния конкурс „Бог е любов“, в екологични и творчески надпревари. Нещо повече, често първите места в такива конкурси носят за нашите ученици възможност да бъдат приети за студенти с отличните оценки, получени от авторитетни журита, казва Димитър Цанев. И припомня, че именно 
с блестящи изяви в конкурси тазгодишна випускничка вече е приета в Русенския университет!
Училището с традиции на повече от век държи да осигури максимално добри условия за своите ученици. Съдействаме за настаняване в общежитие, правим всичко по силите си да осигурим безплатно пътуване на децата, които не са от Русе, до родните им места, казва директорът. Освен стипендиите, които традиционно се отпускат в гимназиите, в ПГДВА „Йосиф Вондрак“ получават подкрепа и от мебелни фирми, и от Браншовата камара, като така се осигуряват допълнителни средства, поощряващи възпитаниците на гимназията. 
Вярно е, че напоследък по принцип децата намаляват заради демографската криза, вярно е и друго, че днешните осмокласници имат по-слабо изразена професионална ориентация, иначе казано, не са много по занаятите - и за това допринасят различни обективни и субективни фактори. С всичко това в Дървото са наясно. Но все пак директорът е на мнение, че едно училище с традиции, което подготвя необходими за родната промишленост кадри, не би трябвало по никакъв начин да е застрашено от затваряне. Дори ако заради това се наложи да се премине към варианта „Маломерна паралелка“ - както, впрочем, е в сродните гимназии във Варна и в Пловдив. За 
да не се затрие нещо, което е градено с десетилетия и много ум и любов
От 1 август ПГДВА „Йосиф Вондрак“ излиза от владение на Министерството на земеделието и горите и преминава в прерогативите на русенската община. Надяваме се, че русенската управа ще оцени по достойнство и в перспектива важността и ползите за обществото от едно от най-старите и авторитетни училища в страната, казва директорът Цанев. Но преди това той се надява здравият разум да надделее и тези, които са повярвали на злостните слухове и заради това са спрели децата си да подадат документи там, да загърбят мълвите и да черпят информация от самото училище.