Чувство, което всеки човек е изпитвал в даден период от живота си, нанася много по-голяма вреда на здравето от пушенето на 15 цигари през деня.
Това чувство е самотата.
"Данните от нашите проучвания показват, че е нужно да започнем да се отнасяме много по-сериозно към социалните си връзки", коментира Джулиан Холд-Лунстад от Университета "Бригъм" в САЩ, автор на изследване, чиято основна цел е да установи начина, по който самотата влияе на здравето. 
Тя допълва, че вредите от чувството за самота биха могли да бъдат толкова големи, колкото са и тези от наднорменото тегло. 
Само в Америка страдащите от самота са 60 милиона души. Броят на възрастните хора, споделили, че се чувстват самотни, се е удвоил от 80-те години и днес той е 40 процента от запитаните.
Най-често самотата се среща сред възрастните родители, хората с увреждания, имигрантите, семействата с ниски доходи, съобщава manager.bg
"През последните години се наблюдава още една тревожна тенденция. Чувството на самота се покачва при хората около 30-годишна възраст, после спада и се покачва отново около 50-те. Подобна тенденция не е наблюдавана преди", коментира немският психолог д-р Майке Лууман и допълни, че самотата е по-широко разпространена в големите градове. 
Според медицински специалисти чувството за самота трябва да бъде лекувано като хронична болест. Страдащите от самота, имат повече вътрешни възпаления, произвеждащи протеини в стресови ситуации, в сравнение с хора с активни социални контакти. Възпаленията могат да станат причина за здравни проблеми като депресия, диабет от тип 2, артрит, Алцхаймер, деменция. 
Учени от Университета на Йорк във Великобритания са открили, че самотата може да разбие човешкото сърце, тъй като стресът и страхът, свързани с нея, биха могли да провокират възпалителен отговор в тялото, което е водещ рисков фактор за сърдечните заболявания.