Финансов праг, над който в рамките на 1 година физическо лице да не може да издава за вторични суровини цветни метали, предвиждат промени в Закона за отпадъците. Засега обаче все още не е ясна стойността, над която ще важи ограничението - предложенията варирали от 100 лева до 1000 лева. Това съобщи на пресконференция народният представител от ГЕРБ Свилен Иванов. Целта на промените е да се ограничат кражбите на метали, които автоматично стигат до пунктовете за вторични суровини. Това е поредната идея за овладяване на едно от най-масовите престъпления. Досега нито една не е дала задоволителен резултат.
Отделно депутатите пишели чисто нов Закон за концесиите, който ще разшири възможностите за публично-частни партньорства и ще раздели концесиите на три групи - за строителство, за услуги и за ползване.
Депутатът Пламен Нунев съобщи за предложенията, които предстои да бъдат коментирани по отношение на Закона за МВР. Деликатната тема за обезщетенията на полицаите при напускане е сред основните въпроси около закона, а депутатите са променили досегашното положение. Според новите версии униформените ще имат право на обезщетение в зависимост от натрупания в системата стаж.
Депутатът Светлана Ангелова пък посочи, че са внесени промени по отношение на еднодневните трудови договори, които се ползват предимно в селското стопанство. Земеделците се оплаквали от краткия срок, в който те трябва да се регистрират, затова предложенията са този срок да се удължи.