Русенските велосипедисти организират шествие и протест в сряда от 18 часа заради готвените промени в общинската наредба, с които се забраняват колелетата и скейтбордовете по „Александровска“ и на площад „Свобода“. Според общинската администрация тази забрана се налага поради възникнали инциденти с пешеходци и майки с колички. Предложението вече се обсъжда по комисии, като идния вторник предстои да бъде гласувано и на сесия. 
Дискусията по темата бе повдигната на вчерашната комисия по култура, след като журналистката и член на сдружение „Вело Русе“ Ася Пенчева предложи да се изгради алтернативен маршрут и вместо по „Александровска“ велосипедистите да се движат по „Петко Д. Петков“. Сдружението моли да се преразгледа решението и забраната да не се налага, защото това ще ни лиши от възможността да се придвижваме, апелира Пенчева. 
Зам.-кметът Наталия Кръстева припомни отново за сигналите на майки с колички и случаите, в които техните деца са били буквално прегазени. Тя бе категорична, че не бива да се карат колелета с бясна скорост. 
Общинският съветник от ГЕРБ и директор на театъра Орлин Дяков също каза, че преди седмица са блъснали дъщеря му и бе категоричен, че щом гражданите спазват ограниченията за движение по пътищата, е редно и велосипедистите да го правят. Става въпрос за здравето на децата, непрекъснато сме под напрежение, посочи той. 
Главният архитект на общината Живка Бучуковска пък припомни, че е започнало изпълнението на проектите за градска среда, които предвиждат изграждането на велоалеи по „Славянска“, „Баба Тонка“, „Придунавски“, „Чипровци“ и апелира за търпение. 
Отношение по темата взе и председателят на общинския съвет Христо Белоев, който подчерта, че всеки вижда въпроса от неговата гледна точка, но бе категоричен, че трябва да се намери пресечната точка и да се вземе правилното решение. 
Трябва да постигнем едно разбирателство. Нека хората карат колело, но пешеходната зона едва ли е мястото за това, коментира той и също подчерта, че е ставал свидетел на сблъсък между колело и детска количка, но за щастие без последствия. Той изрази опасенията си относно това дали ще има достатъчен ресурс за хората, които трябва да следят за изпълнението на забраната и за санкционирането на неспазващите наредбата. В това отношение го подкрепи и д-р Севдалин Ангелов от „Патриотите, ВМРО“, който коментира, че въпросът с контрола е много сложен и трябва да се помисли. 
Очаквано предложенията за промени в наредбата бяха приети единодушно от членовете на комисията.