Правителствена делегация начело с премиера Бойко Борисовзаминава за Иран.

По време на посещението си на 11 и 12 юли в Техеран Борисов ще разговаря с президента Хасан Рохани, с външният министър Джавад Зариф и с членове на иранския парламент.

Предполага се, че българската делегация ще търси в Иран купувач на изработеното от руската „Атомстройекспорт“ оборудване за АЕЦ „Белене“, за което НЕК беше осъдена от производителя да плати 550 млн. евро.

„Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна и да възстановим дадените пари, това ще бъде най-доброто решение”, заяви неотдавна Борисов.

През седмицата пък той коментира в парламента, че има няколко варианта за действие след арбитражното решение в полза на изпълнителя на спрения проект АЕЦ "Белене" – руската "Атомстройекспорт" (АСЕ).

Премиерът не влезе в подробности за параметрите на различните сценарии, но от действията му е видно, че опцията за продажба на реактора на Иран се разглежда като най-сериозна и благоприятна за България.

Иран, Индия и Йордания са потенциални пазари, посочва БНР. Там в момента се изграждат идентични мощности на тази в Белене. След произнасянето на арбитража, спрямо страната ни вече се начислява ежедневна лихва в размер на 167 хиляди евро. Няма прогноза, колко ще набъбне сумата до уреждането на плащането.

Уреждането на конфликтите в Сирия и Ирак също ще са във фокуса на разговорите, в контекста на миграционния поток към Европа и ролята на България като външна граница на Европейския съюз. Ще се обсъждат и варианти за пренос на природен газ към България.

Икономиката на Иран постепенно започва да се отваря към света, след като в началото на годината отпаднаха международните санкции към страната благодарение на подписаното от нея споразумение за ограничаване на ядрената й програма.

Освен премиера и министрите на външните работи и енергетиката за Техеран заминават и представители на 15 български фирми. В рамките на визитата ще бъдат подписани споразумения за сътрудничество в областта на инвестициите и малкия и средния бизнес.