Вреди за над 1,1 млн. лева е установила Агенцията за държавна финансова инспекция при проверки на обществени поръчки през второто тримесечие на тази година. Това показват данните на агенцията, пише "Труд".

Едни от най-големите суми са в Община Враца, където са констатирани вреди за над 623 хиляди лева и Община Пазарджик - за над 148 хиляди лева.

Одит в "Софийска вода" е установил непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на стойност над 2,5 млн. лева. На дружеството са съставени 15 акта.

Актове са получили и Държавната агенция за бежанците, Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация", "Веолия Енерджи Варна" ЕАД, "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, "Градски транспорт" ЕАД Варна.

Над 193 хил. лв. от установените вреди са възстановени по време на инспекциите, посочват още от институцията.

В 81 случая са установени нарушения, като одиторите са извършили общо 167 финансови инспекции. 84 от тях са по постъпили сигнали, а останалите 83 са въз основа на годишния план на АДФИ. Съставени са 245 акта за установяване на административни нарушения и 11 акта за начет.