Плодовете и зеленчуците узряват всяка година по различно време, при това не едновременно всички от един вид, поради което узряването на който и да било от тях едва ли може да бъде приет като метеорологичен ориентир за конкретна, неизменна дата в годината. Тези разсъждения изложи в мотивите си състав на Русенския окръжен съд, след като дадена на съд комшийка бе категорична, че няма как да е имала спор със съседката си, тъй като точно на 27 юли узрявали доматите й и точно тогава тя приготвяла зимнина със своя близка. И нямало как хем да е пълнила буркани на едно място, хем в същото време на друго място да е ръсила грозни обиди по неприятелката си. Окончателно обаче магистратите приеха, че защитната й теза куца и прецениха, че тя трябва да бъде наказана за изсипаните обидни квалификации.
Впрочем двете комшийки в Николово имали десетгодишен конфликт, който се коренял около имотите им. И по-точно коренячката, която бе изправена пред съда, негодувала, че съседката дошла „от майната си“, за да й завземе имуществото и да измести реалните граници. Че на всичкото отгоре на въпросния 27 юли 2015 година наела работници, които започнали да строят гараж в двора й. Докато те майсторяли, недолюбваната комшийка и две нейни приятелки били седнали в беседка, когато напрежението в съседство избухнало. Тогава изнервената съседка кипнала при вида на строителните дейности и с пълно гърло се надигнала срещу комшийката, като заявила, че е ненормална крадла и мошеничка. А в синхрон с обидите илюстративно въртяла ръка по главата си.
След понесеното унижение нагрубената жена заведе дело срещу неприятелката си и поиска тя да бъде справедливо наказана, както и да й плати 2500 лева обезщетение. На първа инстанция Районният съд прецени, че сипещата обиди трябва да бъде освободена от носене на наказателна отговорност и да бъде глобена с 1500 лева за грозното си поведение. Отделно трябва да плати още 1500 лева на съседката си, с които да компенсира понесеното унижение. Междусъседският казус стигна до обжалване, като осъдената поиска да бъде оправдана, но  Окръжният съд прецени, че долната инстанция е отсъдила съвсем справедливо и окончателно потвърди наложената глоба.