През лятото на 2017 година тунелът под Шипка ще бъде готов. Това каза при посещението си на строителните обекти, свързани с реализацията на това съоръжение министър Лиляна Павлова. Тя се запозна с работата по обходния път на Габрово, по който ще преминават превозните средства, за да стигнат до тунела.

"Догодина, на лято, ще имаме изцяло завършен обход със съоръжения, тунел и виадукти. Изцяло завършен обект", каза Павлова.

Тя определи напредъка на дейностите по обходния път като добър. Министърът заяви, че по нейна оценка половината проект, който включва изграждане на обходен път и тунел под Шипка, е готов.

Предстои да се премести електрически далекопровод, който в момента е пречка за довършване на оставащите километри от участъка към мястото, от което трябва да започва тунела. Подходът към самия тунел е почти готов и до няколко седмици започва същинската част по изкопаването му. По думите на министър Павлова 250 дни е срокът, за който той да бъде завършен.

Третата, най-критична дейност - мост при квартал Чехлевци, все още е без издадено разрешение за строеж. Причината са обжалвания, които спират реализацията. Трябва да се изчакат съдебните процедури, за да се издаде това разрешение и да бъде приключен обекта.