Формула 1 е най-популярното автомобилно състезание в света и вероятно на милони фенове на надпреварата поне веднъж им се е искало да се превъплатят в пилотите и да седнат в болидите, за да видят какво е усещането, пише digital.bg. Всеки от тях вероятно си е задавал въпроса какво всъщност виждат те, докато преминат с голяма скорост през пистата и как се адаптират към бързо променящите се условия на трасето? Сега от SkySports си партнираха с пилота от Force India отбора във Формула 1, Нико Хюлкенберг в интересен експеримент, с който сега привличат вниманието ни.
 
Пилотът използва смарт очила с технология за проследяване на очите на компанията Tobii и има пет ултратънки инфрачервени камери, следящи погледа му докато се придвижва по състезателното трасе, предаде DigitalTrends. Проверката на огледалата, мигачите и другата апаратура се извършва автоматично от тях, а клипа ни показва как се мести погледа на Нико Хюлкенберг и реакциите му свързани с различните събития на пистата. След като анализират информацията от този експеримент представителите на SkySports остават изключителни изненадани от това колко заети са очите му при шофирането с толкова висока скорост. 

Благодарение на големия си опит самите пилоти са тренирали своя мозък да ускорява движението на очите между различните фокусни точки и да осъзнава нещата, които вижда много по-бързо, в сравнение с обикновения човек. Разбира се това им позволява много по-бързо да вземат решения и да се адаптират в ситуацията въпреки високата скорост, с която се движат по пистата. Видеото показва как Нико Хюлкенберг влиза в пит-стопа и оправя своето огледало за една десета от секундата, което е добро доказателство за това колко тренирани са очите на пилотите във Формула 1.