Формула 1 ще навлезе в нова ера от историята си на 16 март, когато Гран при на Австралия ще представи дебюта на новите турбодвигатели и обновените по-мощни хибридни системи.

Ден преди началото на състезателния уикенд в Мелбърн ви предлагаме пълна ревизия на най-големите технически промени в световния шампионат за последните поне две десетилетия.

Задвижващи системи

Двигателят вече е доста по-сложен. Познатият атмосферен 2.4-литров V8 силов тракт, който се развърта до 18 000 об./мин. и си партнира със Система за регенериране на кинетичната енергия (KERS) остава в историята. Неговото място заема 1.6-литров V6 турбодвигател с ограничение от 15 000 об./мин. и директно впръскване на горивото с налягане до 100 бара, който ще разчита и на обединяващата два генератора Система за регенериране на енергия (ERS).

Така турбото се завръща във Формула 1 за първи път след 1988 г. Цялата задвижваща система се състои от шест компонента, а отборите ще имат право да използват по пет двигателя на сезон за един пилот, спрямо досегашните осем. Това допълнително засилва значението на надеждността, която вече излезе на преден план в предсезонните тестове като основен проблем за екипите, разчитащи на "Рено".

Пилотите ще трябва да стартират в Гран при от питлейна, ако използват повече от пет пълни комплекта от задвижващата система, докато всеки отделен компонент над допустимото ще носи наказание от 10 места на стартовата решетка.

KERS/ERS

Познатата KERS осигуряваше допълнителни 80 к.с. в продължение на 6 секунди от обиколката чрез натискането на бутон на волана. Новата ERS е съставена от два електрически мотора-генератора. Единият както и досега ще извлича кинетичната енергия при спиране (Motor Generator Unit Kinetic), а другият ще е топлинен и ще е прикрепен към турбото (Motor Generator Unit Heat).

В резултат на тяхната работа новата система ще бъде десет пъти по-мощна (400 kJ) от своя предшественик. Нейното активиране няма да изисква никаква намеса от страна на пилота и ще му доставя допълнителни 160 к.с. за 33,3 секунди от обиколката. Те ще компенсират намалената мощност на двигателите от около 750 до 600 к.с.

ERS ще осигурява много по-висок въртящ момент в ниските обороти, което ще увеличи натоварването на задните гуми и ще изисква много по-чувствителна работа с педала на газта в излизането от бавните завои. Ако в последните пет сезона повреда на KERS ощетяваше минимално пилотите, сега евентуален срив на ERS ще има доста по-драматични последствия. Шампионът "Ред бул" разбра това от първа ръка в предсезонните изпитания.

Изпускателни тръби

Болидите вече разполагат с една централно разположена изпускателна тръба, вместо досегашните двойни. Промяната слага край на обдухването на дифузорите, което ставаше чрез използването на отработените газове за извличане на допълнителна притискаща сила. Някои отбори, като "Ред бул", използваха това по отличен начин и ще бъдат по-повлияни от други.

Икономия на гориво

Новите задвижващи системи ще използват 35% по-малко гориво спрямо досегашните двигатели, което е част от "зелената революция" във Формула 1. Всеки болид ще бъде ограничен в използването на 100 кг гориво за завършването на едно състезание без презареждане, вместо досегашните 150-160 кг.

Вече ще има и ограничител на дебита на гориво. С влизането на ERS, икономията ще се превърне в ключов фактор в Гран при. Пилотите ще трябва да адаптират своя стил на управление и състезателната си стратегия спрямо разхода на гориво.

В "Макларън" очакват първоначално надпреварите да се свеждат до три ключови етапа: "Установяване на позицията; среден стинт за разчитане работата на двигателя и контрол на разхода на гориво и работните температури; финален спринт със здраво натискане от пилот и техника до карирания флаг".

Скоростни кутии

Болидите получиха осма предавка за постигането на по-голяма икономия. Досега отборите можеха да избират от 30 предавателни числа, но вече ще трябва да използват идентични през целия сезон. Те ще имат право само на една промяна, а всяка следваща ще носи наказание. Всяка скоростна кутия ще трябва да издържа в шест поредни състезания, спрямо пет до миналата година.

Аеродинамика

Предното крило вече е със 150 мм по-тясно, което намалява драстично аеродинамичното притискане и затруднява насочването на въздушния поток. Мярката има за цел и да намали контактите между пилотите и съответно спуканите задни гуми. От конфигурацията на болидите отпадат и аеродинамичните елементи под задното крило, чиято горна основна част вече е по-малка.

Височината на шасито и носа беше намалена за подобряване на безопасността чрез предотвратяването на излитането на болидите във въздуха при удар отзад, както и понижаване на риска за пилотите при страничен сблъсък. Това доведе до различни отличителни концепции за носовете на болидите - от "мравояда" при повечето отбори, до иновативния двоен на "Лотус".


Тегло

Минималното тегло бе увеличено от 642 на 691 кг, за да компенсира по-тежките задвижващи системи. По-високите и тежки пилоти като Нико Хюлкенберг от "Форс Индия" коментираха, че промяната не е достатъчна и ги поставя в по-неизгодна позиция спрямо по-ниските им съперници, като например Фелипе Маса от "Уилямс". Заради значението на всеки допълнителен килограм в болида се очаква още за старта в Австралия някои състезатели да са по-слаби от миналата година.

Звук

Новите задвижващи системи ще издават различен, по-мек звук от представените през 2006 г. крещящи V8 двигатели, точно както те отстъпваха на своите V10 и V12 предшественици. Докато новият силовият тракт е ограничен на 15 000 об./мин., турбото ще има свое собствено звучене от работата си на 125 000 об./мин.

"Болидите отново ще ускоряват и намаляват светкавично, с мигновена смяна на предавките. Двигателите остават високооборотни, а като цяло звукът от тях ще е различен, но все още ще бъде доста силен. Това е като да ви питат дали предпочитате "Моторхед" или AC/DC, въпрос на вкус. И на двата концерта обаче ще е доста шумно", обясни управляващият директор на "Рено СпортФ1" Роб Уайт.

Двойни точки

Първите десет във финалното състезание за сезона в Абу Даби ще получат удвояване на точките, с което победителят ще вземе 50 вместо обичайните 25. Спорната и неодобрявана от отборите промяна цели да осигури интрига до самия край на шампионата.

Наказания и състезателни номера на пилотите

Всеки пилот, събрал 12 наказателни точки от началото на календарната година, автоматично ще бъде изваждан за едно състезание. Пилотите също така получиха правото да си изберат състезателни номера, които да запазят до края на своята кариера във Формула 1. Досега те бяха определяни спрямо крайното класиране при конструкторите от предходния шампионат.

Новостите във Формула 1, обяснени от пилотите на "Ред бул" Себастиан Фетел и Даниел Рикардо:



)