Близо 23 000 души са починали в резултат на вредното влияние на ТЕЦ-ове, работещи с въглища в ЕС, съобщават в доклад неправителствени организации.

Докладът, озаглавен „Черният облак над Европа: как страните използващи въглища разболяват своите съседи“, анализира вредното влияние върху здравето през 2013 г. на европейските ТЕЦ. Въглищата са отговорни за 18% от вредните емисии на газове с парников ефект през 2014 година. Те са причинили смъртта на 22 900 души през преди две години, а други десетки хиляди са се разболели от сърдечно-съдови заболявания, бронхити, рак и други болести. Това е заключението на доклада, изготвен от четири неправителствени организации - WWF, Climate Action Network, Heal и Sandbag, пише БГНЕС.

„Повече от половината от преждевременните смъртни случаи в ЕС могат да бъдат отнесени към 30 електроцентрали на въглища“, уточнява докладът. Здравните загуби са между 32,4 и 62,3 млрд. евро. В доклада е обхванат ефектът от общо 280 ТЕЦ-ове, като от тях за 257 е открит вреден ефект за здравето.

Освен това в доклада се развенчава мита, че въглищата са евтин енергиен източник. Петте най-засегнати страни от замърсяването с въглища, идващо от съседни страни, както и от собствените им централи, са Германия, Италия, Франция, Гърция и Унгария. Най-токсични са фините прахови частици от замърсяването с въглища. Тези частици с диаметър под 2,5 микрона проникват дълбоко в дихателната система на човешкия организъм и кръвта. Те се пренасят на километри, а живакът, който се получава от изгарянето на въглищата, уврежда нервната система на хиляди човешки зародиши в Европа всяка година, пише в доклада.

"Замърсяването на въздуха е отговорно за смъртта на хиляди хора в целия свят, а затоплянето на климата задълбочава проблема", подчертава Роберто Бертолини – представител на Световната здравна организация за ЕС.