Как да определим мащаба на днешния ни гост? В света на търговията няма друго такова явление. Подражателите са много и са успешни, но Големият батко е един - американската верига „Уолмарт“. Този мастодонт в продажбите на дребно днес има рожден ден. На 2 юли 1962 година Сам Уолтън отваря първия си магазин в Роджърс, Арканзас, и така започва всичко.
Ето само няколко факти за великана, подбрани от списанието „Бизнес Инсайдър“: 
Ако „Уолмарт“ беше страна, това щеше да е 26-ата най-голяма икономика в света; 
„Уолмарт“ има повече служители в световен мащаб (2.2 милиона), отколкото е населението на Хюстън например. Компанията има 1.4 милиона служители само в САЩ. 
Ако „Уолмарт“ беше армия, това щеше да е втората най-голяма армия в света след тази на Китай 
Едно средностатистическо четиричленно американско семейство харчи над 4000 долара годишно в „Уолмарт“. Всяка седмица „Уолмарт“ обслужва повече от 200 милиона клиенти в над 10 400 магазина в 27 страни. 
Един на всеки четири долара, които американците харчат за хранителни продукти, отива в „Уолмарт“. 
През 2010 г. главният изпълнителен директор на компанията Майкъл Дюк е получил 35 млн. долара заплата. Това означава, че за час той изкарва повече отколкото един служител на „Уолмарт“ печели за година. 
През 2009 г. „Уолмарт“ е продавала повече банани от която и да било друга стока. 
Износът на Китай за „Уолмарт“ е допринесъл с 11% за ръста на общия търговски дефицит на САЩ с Китай в периода 2001-2006 г. 
Ако всичките 83.6 кв. км търговски площи на „Уолмарт“ бъдат събрани на едно място, то би се равнявало приблизително на площта на Манхатън. Само паркингите пред магазините на „Уолмарт“ са с обща площ колкото Тампа, Флорида. 
През 2000 г. срещу „Уолмарт“ са заведени 4851 дела, или едно на всеки 2 часа. 
90% от всички американци живеят на не повече от 24 км от магазин на „Уолмарт“. 
Фамилията Уолтън е дарила около 2% от състоянието си за благотворителност - Бил Гейтс ще дари 48% от своето състояние, а Уорън Бъфет 78% от своето богатство. 
Близо 4700 (около 90%) от международните магазини на „Уолмарт“ работят под друга марка.
За значимостта на веригата говори едно изявление на Джордж Буш-старши в края на втория му президентски мандат: „Успехът на „Уолмарт“ е успех на Америка“.
„От дрипите към богатството“
- това е традиционното определение на „американската мечта“ за социална подвижност и постоянно трябва да се откриват красиви истории, които да подхранват всеобщата илюзия. И една от най-ярките истории, които наливат вода в мелницата на мечтите и надеждите, е историята на „Уолмарт“.
Но нека започнем от началото.
Сам Уолтън е роден на 29 март 1918 г. в градчето Кингфишър, щата Оклахома. В този период Америка е в криза и на повечето хора се налага да работят доста упорито, за да изкарват прехраната си. Така още от малък Сам започва да се труди усърдно. 
Семейството му се премества в малко градче в щата Мисури, където до осемгодишна възраст Уолтън дои крави в семейната ферма. На 12 години вече се занимава с абонамент за списания, както и с доставка на вестници с велосипеда си. По този начин Уолтън се издържа, докато учи икономика в Университета в Мисури. 
Едва през 1940 г. Сам Уолтън започва кариерата си в търговията на дребно при Джей Си Пени в Де Мойнс, столицата на щата Айова. Тогава той печели само 75 долара на месец.
„Започнах като пълен новобранец. Чистех пода, подреждах книгите, измервах бонбоните
поддържах ред и го правех само защото ми доставяше огромно удоволствие“, споделя в спомените си Сам Уолтън.
Работата му в магазина ражда и най-голяма му мечта - да притежава подобен магазин за търговия на дребно. Независимо от трудностите, които го съпътстват, Уолтън не се отказва, а непрекъснато търси начини, за да открие свой търговски обект. 
В началото на 1942 г. обаче Сам е принуден да напусне магазина, тъй като подава молба за доброволец във Втората световна война. Докато чака одобрение, Сам започва работа в един от заводите на „Дюпон“ близо до град Тулса, щата Оклахома. Тук Сам Уолтън среща и бъдещата си съпруга Хелън Робсън, с която се оженват на 14 февруари 1943 г. Двамата имат 4 деца. Бащата на Хелън бил проспериращ банкер и собственик на ранчо, който дава финансово рамо на Уолтън, за да започне свой бизнес. 
Малко след сватбата Сам отива в армията, като служи в разузнаването. Когато се уволнява, Уолтън 
вече е със званието капитан и е решил да отвори свой собствен магазин
за продажба на дребно.
Неговата мечта става реалност през есента на 1945 г. Тогава Уолтън взима заем от семейството на съпругата си от 25 000 долара, за да отвори магазин в рамките на веригата „Бен Франклин 5&10 сентс“ в Нюпорт. Но бизнесът там не върви особено успешно. Това кара вече 31-годишния Сам да се премести в Бентонвил, Арканзас. Там той отваря собствен магазин „Уолтън 5&10“, но все още е обвързан с веригата на Бен Франклин. 
Постепенно дейността на Уолтън се разраства и през следващите 12 години той отваря 15 магазина за Бен Франклин под името „Уолтън 5&10“.
Сам Уолтън непрекъснато предлага нови идеи за бизнес на работодателите си. Той въвежда правилото да се търгува директно с доставчиците. По този начин спестява на клиентите си комисионата, която взимат търговците на едро. Но не след дълго идва и разривът с компанията, за която работи. Причината е отхвърлянето на предложението на Уолтън да бъдат отворени магазини на веригата „Бен Франклин“ в малки градчета. 
Тогава Сам Уолтън започва самостоятелен бизнес. Той и неговият брат Джеймс отварят собствен магазин, в който предлагат голяма отстъпка в цените на стоките. Супермаркетът е върху площ от 18 хил. кв. м.
Годината е 1962-а, а градът - Роджърс, щата Арканзас. Уолтън и съпругата му 
влагат всичко, което имат, дори ипотекират собствената си къща и личните си вещи
Успехът е невероятен! Продажбите нарастват неимоверно. Двамата братя основават компанията „Уол-Март“. През 1970 г. вече притежават 18 магазина от този тип. Печалбите им възлизат на 44 млн. долара. Усилията на Сам Уолтън вече са насочени само към максимално понижаване на цените на предлаганите продукти. Успехите не го успокояват. Той търси нови възможности за развитие. 
Със самолет Уолтън изучава релефа на различни области. Той си отбелязва върху специална карта всяко място между два малки града, което е удобно за построяването на супермаркет. След което купува терена и започва строеж. 
Десет години по-късно „Уолмарт“ вече притежават 276 магазина с печалба от около 1,2 млрд. долара. Тогава Сам Уолтън отваря огромните клубове за продажба на едро. Достъп до тези клубове имат само складовете за стока, които са свързани с компанията на Уолтън.
Въпреки че магазините му са много популярни в САЩ, малко хора знаят кой е Сам Уолтън до 1985 г. Тогава той за първи път е 
обявен за най-богатия човек в Америка от авторитетното списание „Форбс“
През целия си живот Уолтън се придържа към протестантските догми за скромност, трудолюбие и пестеливост. Личното му битие е скромно, дори спартанско - никога не си позволява луксозни резиденции или скъпи коли и по това си прилича с един европейски супербогаташ - собственика на ИКЕА Ингвар Кампрад. Ето защо през 1985 г. цяла Америка е изненадана от съобщението на „Форбс“.
В претенциите си, че не просто търгува, а изпълнява християнска нравствена мисия, веригата не продава еротични издания и противозачатъчни средства. Щандовете са пълни с християнска книжнина, която дава на клиентите градивни образци. В първите години от съществуването на веригата Сам Уолтън дава обет, че хипермаркетите няма да работят в неделя - за да не отклоняват хората от църковните служби. Пак тогава не се продава и алкохол - защото Уолтън не желае да е съучастник в пиянския грях.
Но
днес магазините не само предлагат всякакви спиртни напитки, а и са най-големият продавач на оръжия в САЩ
Единственото, което остава непроменено, са ниските цени. „Уолмарт“ вече има 4600 магазина в целия свят, в които всяка седмица влизат около 60 млн. клиенти. Ненаситният апетит на веригата супермаркети е пословичен в Щатите. Там наричат фирмата Бентънвилското чудовище. Бентънвил е малко градче в щата Арканзас, където се намира централата й.
„Ние се трудим задружно - това е нашата тайна. И благодарение на нас животът на хората става все по-евтин. Но ние не се грижим само за Америка. Ние
искаме да покажем на целия свят как да пести и да дарява на всички един по-добър утрешен ден
Гордеем се с това, макар и да си даваме сметка, че нашето дело тепърва започва. Бих искал да ме запомнят като добър приятел на всички, до чийто живот съм се докоснал. Като някой, който им е помогнал по някакъв начин.“ Това е последното публично изявление на Сам Уолтън. Той го прави на 17 март 1992 г. на церемонията, в която тогавашният президент на САЩ Джордж Буш му връчва „Медала на свободата“. На 5 април 1992 г. Сам Уолтън напуска завинаги този свят. Управлението на компанията „Уолмарт“ е поето от първородния му син Робсън Уолтън, който и до днес продължава да държи кормилото на семейния бизнес.
А той има и тъмна страна. Въпреки че мениджмънтът нарича наетите не работници и служители, а сдружени членове, според публикации в пресата заплатите на персонала - основно жени - непрекъснато падат, пенсионните и социалните осигуровки са непознати, а членството в профсъюзи е забранено. И най-малкото нарушение води до незабавно уволнение.
Наследниците на Сам Уолтън - съпругата му и четирите деца, общо притежават $100 млрд. Всеки от тях притежава лично състояние от 20 млрд. долара и са в първата десетка в класацията на „Форбс“ на най-богатите хора в света. Семейство Уолтън дава около 700 млн. долара всяка година за благотворителност. Голяма част от средствата отиват за развитието на образованието, като 300 млн. долара получава Университетът в Арканзас.
По материали от интернет