„Каузата за популяризиране на Дунавския регион и за правене на туризъм, и конкретно велотуризъм, е тази, която със сигурност ще доведе до икономическото му развитие. Това звучи помпозно на фона на факта, че все още не се случва нищо, но например в периода 2008-2014 година в Сърбия броят на туристите, преминали по поречието на река Дунав, бележи ръст от 500 на 30 000 души за един сезон. За тях Дунав е най-добрият начин да пътешестват. В България в момента сигурно около 400-500 туристи идват тук, стигат до Русе и продължават към Румъния, но те са между другото.
Но ако за един сезон в Русе дойдат 30 000 души, нещата ще изглеждат по различен начин
А всичко сочи, че това ще стане“. Тази доза уверен оптимизъм и стремеж към постигане на поставената цел идва от основателя и инициатор на смелото и щуро Фейсбук риалити приключение „Дунав Ултра“ Борис Бегъмов. И наистина по всичко личи, че това е напълно реализуемо. А доказателство е едноименното тежко спортно предизвикателство, което ще се проведе за трета поредна година. 
То всъщност представлява 682-километров маршрут, следващ поречието на река Дунав, като времето за преодоляването му е само 48 часа. В изключителното предизвикателство за духа и тялото, което включва комбинация от бягане и колоездене (дуатлон), ще се впуснат петима атлети-аматьори, сред които и Борис. Те обаче няма да се състезават помежду си, а начинанието ще се смята за успешно, дори ако само един от петимата успее да финишира в предварително зададеното време. Стартът е на 20 август от най-северозападната точка - видинското село Куделин, а финалът е в село Дуранкулак, което е най-североизточното населено място в България. Силният фокус е районът на Северна България и точно поречието на река Дунав, което е изключително с природните си забележителности и историческите обекти, има и уникална история, а целта на маратона е да го промотира. 
„Събитието 
ще се отразява на живо чрез GPS-проследяване и уникален формат - Фейсбук риалити
а потребителите ще могат във всеки момент да следят в коя точка се намират участниците. Така повече хора ще научат за каузата, а целта ни е да достигнем до сърцата на всички онези, които милеят за България, за нейното настояще и бъдеще“, казва основателят на „Дунав Ултра“. 
Едно от най-трудните подобни изпитания, които се организират на континента, минава и през Русенския регион. Очаква се участниците да бъдат на околовръстния път в Русе около 12-13 часа наобед на 21 август, като това е около 400 километра след началото.
„Всъщност преди Русе маршрутът преминава през Ценово, Две могили, Иваново и Басарбово, но на този етап идеята е стабилното позициониране на Русе като град. Затова и едно от местата, където ще бъде направена кратка почивка от маратона, е именно вашият град. Очакваме да се срещнем с хора от администрацията, които подкрепят инициативата и така да сме си взаимно полезни“, споделя Борис. 
В тази връзка той и екипът му бяха в Русе в четвъртък, за да направят кадри за 
документален филм, който ще бъде създаден като част от кампанията „Дунав Ултра“
Заснети бяха красивите кътчета и забележителностите на града, като предстои да бъде филмирано и преминаването на петимата участници през Русе по време на самото изпитание. Всичко това, разбира се, е координирано с местните власти, за да се случи по начин, който да е максимално безопасен за всички участници на движението, така че да не попречи или затрудни самото движение по време на събитието. Филмът трябва да е готов до края на годината, за да може да се представя както в местата и градовете, откъдето са минали, така и на публични места, на фестивали, извън България - в държави по поречието на река Дунав. 
„Притегателният център е Русе, защото ние срещахме туристи от Западна Европа, които пътешестват, приключенстват и преминават по поречието на Дунав, като разпознават Русе като мястото, където могат да направят връзка с Румъния. Всички казват, че целта им е да дойдат до Русе, знаят за града като най-ясна точка и се стремят да дойдат тук. Той стои стабилно като място и притегателен център за тези приключенстващи туристи.
Русе е един от най-красивите градове в България, а и не само
и е доста сериозен икономически двигател в момента. Целта ни е, освен да дойдат към Русе, туристите да минат и през малките населени места и общини, да се снимат, да видят местен бит и колорит, да си купят нещо и да оставят там парички“, обяснява Борис.
Той и екипът му провеждат предварителни обиколки из населените места, през които преминава маршрутът, които включват определени срещи с хора, местности, посещения на исторически обекти, дух и визия за Дунавския регион. 
По поречието на Дунав се срещаме с кметове, жители на възможно най-малки населени места и туристи, които минават по този маршрут - германци, австрийци, унгарци. Целият ни екип търси активно комуникация с тези места по една ос, за да видим какво е уникалното, изключвайки това, че повечето от тях имат проблеми и са бедни. Ако това нещо се премести настрани и се започне да се говори за други неща, се оказва, че всичко е супер интересно, красиво, с много висок потенциал да се прави туризъм в малки населени места и региони, разказва Борис. 
Идеята за екстремното изпитание „Дунав Ултра“ всъщност се ражда с лична промяна на основателя преди няколко години. Тогава Борис е ръководител на частна компания с доста сериозна активност и екип от над 70 души, но води изключително нездравословен начин на живот. В днешни дни обаче той е 
намалил теглото си с 40 килограма, храни се здравословно и не посяга към алкохол и цигари
„40-те години в живота на един мъж са възраст, която по един или друг начин оказва влияние. При мен вкараха много позитивна емоция и реших, че начинът, по който съм организирал живота си, не ме води към особен прогрес в чисто здравословен аспект. След като нещата отиват на зле в тази посока, реших да преподредя и другите си приоритети“, обяснява пълната промяна приключенецът. 
„Дунав Ултра“ заедно с едноименното изпитание са създадени през 2014 година, като първата година е абсолютно лично предизвикателство за Борис. Във второто издание вече започва да се отдава значимост и да се предава послание на самата кампания, като целта е да се положи някаква основа и да се заинтригува вниманието на широки кръгове хора. Сега Борис за трета поредна година ще участва в изпитанието, като смята, че
вече е достигнат моментът, в който определено има много висок интерес
от страна на медиите и най-явно може да дефинират защо правят всичко и явно да го представят като продукт. 
„Основната идея не е вече да се представяме ние като хора, които спортуват и правят някакви титанични спортни постижения, защото ние сме аматьори. Каузата ни е да популяризираме региона, а тя съвпадна и с конкретна стратегия на европейско ниво за развитие на туризъм по поречието на река Дунав и по-конкретно велотуризъм“, обяснява Борис. 
Частта на веломаршрута от Видин до Силистра се препокрива с преминаващия през България трансконтинентален веломаршрут „Евро Вело 6“. С обща дължина от 4000 км „Евро Вело 6“ е сред най-привлекателните дестинации за велотуризъм в Европа. С национални богатства като Дунав мост в Русе, скалния манастир в Иваново, крепостта Баба Вида, уникалните пейзажи между Лом и Свищов и биорезервата Сребърна, България разполага с всички предпоставки да се възползва от маршрута „Евро Вело 6“, за да привлича велотуристи от целия континент. 
Основателят на „Дунав Ултра“ споделя, че 
България е на предпоследно място в Европа по развитие на велоиндустрията като бизнес модел
Той обаче е категоричен, че ако включим другото мислене, ще разберем, че щом сме толкова назад, значи има много потенциал да вървим нагоре. А това се случва с действия. „Последните дни, когато обикаляме и се срещаме със служителите в общини, за краткото време, което имат да се запознаят с естеството на проекта, те реагират много адекватно. Това лично за мен означава, че сме постигнали много“. 
Що се отнася до участниците в трите издания на изпитанието „Дунав Ултра“ Борис споделя, че те винаги са избирани от него като лидер на проекта. Подбира ги изключително внимателно, като следи техните активности през последните години. 
Ние се движим като екип, но никой от нас не е правил такова начинание и като всяко едно екстремно нещо, има известен риск. Затова целта ни е не да се състезаваме помежду си, а да направим кампанията, да представим културно историческото и природно значение на Дунавския регион и развитието на велотуризма, подчертава Борис. 
През трите издания на кампанията не е имало желаещи русенци, които да се включат в „Дунав Ултра“ но миналата година при преминаването оттук любители от града специално са чакали групата участници на изхода на Русе, като са карали заедно с тях до Тутракан.
„Те  просто харесаха цялата инициатива и не можеха да повярват, че маршрутът минава от тук“, обяснява Борис. 
Очакван или неочакван ще бъде краят на уникалното Фейсбук риалити и дали петимата смели мъже ще превземат дестинацията от 682 км, остава да проследим във Фейсбук страницата и сайта на „Дунав Ултра“.