Две години затвор и 5000 лева глоба е окончателното наказание на каналджията Кемал Т., хванат да прекарва 41 нелегални имигранти и опитал да подкупи митничар и полицай. До последно турският шофьор моли за условна присъда, но Върховният касационен съд /ВКС/ бе категоричен, че мястото му е в затвора.
Впрочем ВКС отсъди в негова полза, като му намали наказанието - на втора инстанция Кемал бе осъден на 4 години затвор и 6000 лева. Оказа се обаче, че присъдата е двойно по-тежка от тази, която прокуратурата е претендирала. Според държавното обвинение каналджията заслужава 2 години затвор и 5000 лева глоба, а неправилно Апелативният съд във Велико Търново е отсъдил завишена двойно присъда, сметна на последна инстанция ВКС. Преди това пък Русенският окръжен съд наказа Кемал на 1 година и 4 месеца затвор и 3000 лева глоба. 
56-годишният шофьор и 44-годишният му колега Бюлент Г. стигнаха до съд заради случка от нощта на 7 април 2015. Тогава прекарването на 41 иракчани било посечено, като за реализиране на плана им не помогнал дори предложеният подкуп от 2625 евро. В управляваното от тях волво превозвали за Германия 8 палета с електрически кабели и електронни платки с тегло близо 3500 килограма. Освен редовната стока обаче качили от няколко места в България групички иракчани, между които четири деца. Изтеглили палетите с кабели към вратите на камиона и в образувалата се кухина настанили мигрантите, като преди това им събрали телефоните. 
Митничарят на смяна на Дунав мост обаче се усъмнил, че ремаркето на товарния автомобил е хладилно, а в случая се превозват ел.материали. Направило му впечатление и че количеството на стоките е необичайно малко. Затова насочил волвото към рентгенова проверка. Последвала първата инициатива за подкуп - Кемал бутнал на митничаря пачка с евро, „за да си затворел очите“. Той се поинтересувал за какво има да си затваря очите и тогава каналджията признал, че в ремаркето има хора.
След като действително на рентгена били различени човешки силуети, се пристъпило към щателна митническа проверка и на място дошъл служител на Гранична полиция. Униформеният се качил в кабината на камиона и указал на шофьора накъде да кара. Кемал обаче не се съобразил с указанията, а вместо това пробвал да подкупи и полицая, като оставил същите пари на пода между двете седалки. 
И този опит за подкуп обаче не минал, с което животът на двамата шофьори се стъжнил. Впрочем Бюлент още след засечката призна вината си изцяло и сключи споразумение с прокуратурата за наказанието си и се сдоби окончателно с 1 година затвор и 2000 лева глоба.
Кемал обаче предпочете стандартен процес, макар че също призна фактите в обвинителния акт.