Двете детегледачки в къща „Любов“ към Центъра за настаняване от семеен тип са заразили с бактерията Стафилококус ауреус шестте младежи с увреждания на възраст от 20 до 24 години, съобщи вчера директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова, след като назначената от нея комисия е обсъдила резултатите от направените изследвания. 
Както „Утро“ писа, два часа след закуска на 20 юни младежите са започнали да повръщат, появила се е диария и висока температура. Около 11.30 часа шест от общо 11-те обитатели на къщата бяха откарани обезводнени с три линейки в Инфекциозно отделение към Университетската болница и поставени на системи. До следващия ден състоянието им се подобри, каза на брифинг на 21 юни председателят на директорския борд на УМБАЛ д-р Йосиф Новаков. Останалите пет, които са били с по-лека клинична картина, са оставени в центъра под наблюдение.
Взетите проби от изпражненията на шестимата пациенти са изследвани в микробиологичната лаборатория на Университетската болница и резултатите са показали наличие на бактерията Стафилококус ауреус. Същата инфекция бе установена и у двете детегледачки, което подсказа, че точно те са носители на заразата. За този изход от ситуацията „Утро“ прогнозира първи миналата събота.
Веднага след съобщението за епидемичния взрив в къща „Любов“ комисия под ръководството на д-р Николова изследва причините за появилата се инфекция. Взети са носни проби от всички, като при един от младежите и двете жени е установено наличие на стафилококи. За младежа веднага е назначено лечение, а детегледачките са отстранени от работа, като са им дадени антибиограми за провеждане на лечение от личния им лекар.
Установено беше още, че на 20 юни младежите са закусили филийка с яйца и извара и прясно мляко. Взетите проби от храната от Областната дирекция по безопасност не са показали наличие на патогенни микроорганизми, а продуктите са били в срок на годност. Затова в четвъртък, 30 юни, комисията е заключила, че двете детегледачки са носители на инфекцията и са я предали на децата чрез закуската, вероятно при пипане на продуктите с неизмити ръце или кихане в момент, когато са приготвяли порциите. 
Не се изключва и вероятността бактерията да е предадена на двете жени преди време от някой от младежите по време на хигиенизирането им, тъй като те са податливи на болести. Д-р Николова обаче отказа да коментира тази хипотеза и се позова само на резултатите от актуалните изследвания.