Кървавият атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул във вторник вечерта, в резултат на който загиналите вече са 43, а ранените надхвърлиха 239, ще се отрази негативно на Русе, прогнозира вчера директорът на „Речен надзор“ към агенция „Морска администрация“ капитан вътрешни водни пътища Иван Жеков. Според него туристите от Германия, САЩ, Англия, Франция и Швейцария, които пътуват с чуждестранните кораби до делтата на Дунав и акостират за кратко в Русе, вече се отказват от посещението в Истанбул, което е включено в програмата им, и от Букурещ вместо към Босфора летят директно за родните си места. По думите на кап.Жеков чужденците ще предпочетат малките рейсове от Германия до Унгария или по реките Рейн, Майн и Мозел. Така Русе ще остава извън полезрението им и акостиращите тук кораби ще намалеят. 
Допреди пет дни пасажерите са плавали до румънската делта на реката, после са се връщали в Гюргево, където туристите се извозват с рейсове до летището в Букурещ за полет до Истанбул. След кървавия атентат в турския град обаче чуждестранните туристи предпочитат да се прибират в домовете си.
По предварителни заявки през този сезон от април до ноември на понтона на „Дунав турс“ е трябвало да акостират 340 кораба. До момента котва са хвърлили 111 с повече от 13 700 пътници от САЩ, Германия, Англия, Франция, Австралия, Швейцария и Канада и ако прогнозата ми се сбъдне, чужденците ще се насочат към кратките дестинации, посочи кап.Иван Жеков.
Допълнителен проблем в дългите дестинации покрай Русе може да създаде и понижението на нивото на Дунав край Белене през септември, поради което миналата година на нашия понтон са акостирали само 280 кораба от общо заявени 400.