Споделеното пътуване трябва да се поощрява, защото това е за общото благо. В идеята за споделеното пътуване, когато няколко души се разбират през социалната мрежа да си разделят бензина и да пътуват от Русе до Бургас например, няма никакъв проблем. Проблемът е, когато има корпоративни играчи, които използват платформите за бизнес. Това каза за „Утро“ депутатът и член на комисията по транспорт в Народното събрание Искрен Веселинов. Той посочи, че от кабинета има внесено предложение за промени в закона за автомобилните превози, което обаче не прави разграничение между споделеното пътуване и това с цел печалба. 
Предстои предложението да влезе в комисията по транспорт, като ще настоявам за ясното разграничение между типовете споделено пътуване, подчерта депутатът. Той поясни, че законът не предвижда санкции за група хора, решили да пътуват заедно с общ автомобил, а само за тези, които по този начин правят бизнес.
Споделеното пътуване е част от набралото популярност в световен мащаб явление - споделена икономика, което е много позитивно. Аз съм за всяко споделено пътуване, което не генерира печалба за някого. Но има случаи на нелоялна конкуренция, сива икономика, когато не се зачитат правата на наемния труд, не се внасят осигуровки, няма регулация, коментира още Веселинов.