Шеметната Кротушка, Красивата Сабица, Храбрата Илария и дори Храброто Дебелоусто Кафяво Попче - това не са названия на приказни герои, а новите имена на деветокласниците от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоводене в Русе. Бъдещите речни капитани и корабостроители ги получиха от самия Цар Нептун, който вчера им връчи специални свидетелства след вчерашното им речно кръщение. Тази година за първи път гимназистите получават имена на морски и речни риби, които сами си избират, досега имената бяха на звезди и съзвездия.   
Тържеството бе в Деня на река Дунав, като тази година домакини бяха държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и Речният информационен център. 62-те момичета и момчета от ПГРКК се събраха край фонтана с Цигуларчето и оттам се спуснаха по „Славянска“ към пристанището и речния инфоцентър. Там  в бели шатри, украсени с балони с риби, беше наредена почерпка. Някои от младите гости успяха да хапнат, преди да започне церемонията с поздравленията. Това им изигра лоша шега - първото препятствие, което Нептун ги накара да преодолеят, беше да преминат през оранжев спасителен пояс, а то се оказа наистина изпитание за част от младежите. На помощ им се притече корсар с ръка-кука. 
Все пак, всички получиха своите сертификати с новите имена. Момичетата и момчетата бяха поръсени с дунавска вода /а без друго точно по време на тържеството дъждът си валеше и поръсваше тихо сегашни и бъдещи моряци и гости/. За ритуала се събраха и много капитани и механици от Пристанищна инфраструктура и Морска администрация, които с интерес наблюдаваха бъдещата си смяна. Специален поздрав отправиха ученици от Националното училище по изкуствата, които направиха за своите връстници от Речната гимназия пъстроцветни хартиени кораби и лодки.
Директорът на ДППИ Ангел Забуртов покани младежите на разходка с кораба „Русчук“, после новопокръстените влязоха да видят как работи речната информационна система, а след това разгледаха и пристанищния терминал Русе-Запад.