Един от първите и емблематични български рок музиканти, още много млад и неизменно очарователен - Георги Минчев, пее за хиляди свои русенски почитатели. Това става през юли 1988 година на кея, когато градът чества празника на река Дунав - с белобрад Нептун по бански, с дузина красиви момичета, които дефилират, състезавайки се за титлата „Мис Русе“, и кажи-речи още толкова „мистъри“, които показват мускули. 
Метеор номер 3 - от забравените днес бързоходни кораби на подводни криле, които някога за 6 часа превозваха пътници от Русе до Видин, а за 3 часа вземаха разстоянието Русе-Силистра по реката. Метеорът посреща пасажери, морякът отдава въжето и го прибира, метеорът плавно прави рондон и потегля по реката. За мечтателно настроените пък е 
пътническият кораб „Димитър Благоев“ - с красивите луксозни салони
с ресторанта с тежките столове, тапицирани с червено сукно, с палубата, от която романтиците могат да наблюдават прелестни гледки.  
Дунав мост - в началото на 90-те години на миналия век той все още е Мост на дружбата. По него са се струпали русенци, които са излезли на поредния си протест срещу обгазяването, срещу тоталитаризма, срещу несвободата. 
Всички тези сюжети, които днес за мнозина русенци, особено за най-младите, са пожълтяла история, не съвсем известна и не съвсем позната - в снимки разказват без много думи за събития, които са били част от битието на град Русе само допреди някакви си десетилетия. 
На бял свят ги извадиха през тази година специалистите от Държавен архив Русе, които си поставиха за задача 
да припомнят Реката - поради и заради която на това място е възникнал градът
преди много години. 
Искахме наистина да върнем русенци към реката, да покажем какво пазим ние в нашите фондове, а заедно с това да приобщим към това и младите хора, разказа началникът на русенския архив Стефка Маринова в навечерието на празника на архивите, който се отбелязва в цялата страна днес. Този път Маринова иска вместо традиционното цитиране на цифри и метри документи, които съхраняват фондохранилищата, тя и нейните колеги да разкажат и на читателите на „Утро“ повече с изображения, отколкото с думи, за ценностите, които се съхраняват в Русе.
Това е само един от проектите, по които ние работим през тази година, като го правим в партньорство с читалище „Захари Стоянов“ и Средното училище с преподаване по немски език „Фридрих Шилер“, обяснява Маринова. Експертите от Архива са подбрали стотици снимки от различни фондове, а 
15 гимназисти от Дойче шуле са се заели със сканирането 
и обработката на старите фотографии. След всичко това те започват да заемат своите места на специалната страница на Архива във фейсбук, наречена на темата на проекта - „Мястото и ролята на река Дунав в живота на Русе“, който бе подкрепен от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. На учениците им беше много интересно, разказват специалистите в Архива. Така момичетата и момчетата се докоснали до страници в биографията на техния роден град, за които имали само смътна представа. Заедно с това се оживи интересът и на по-възрастни русенци, които започнаха да коментират публикуваните снимки, разказва Надежда Стоянова от Архива. Хората си припомняха младостта и недалечното минало, някои споделяха свои лични моменти, свързани с Дунава, с корабоплаването, с празниците, други уточняваха информация и факти, допълваха - и така това, което правихме, предизвика един оживен разговор, казва Стоянова.  
На страницата вече са публикувани 208 снимки, свързани с голямата европейска река. Те обхващат пространен период - от 1900 до 1990 година. Иначе казано, от снимки на замръзналия Дунав, през първия яхт клуб и плаващия басейн, гребни походи и плавания до руското пристанище Измаил до 
излегналите се на плажа русенци и русенки със сламени капели 
и до протестните митинги на Дунав мост веднага след падането на тоталитарния режим. 
„Избраните снимки бяха подредени, от една страна, по хронологичен признак, а от друга - по тематичен. С помощта на преподавател по история и експерт от Държавния архив учениците подбраха изображенията и създадоха по две застрахователни копия на всички обработени фотоси. Така запазените снимки ще могат по-късно да бъдат използвани при експониране на тематични изложби“, казва Стефка Маринова.
Работата по този проект вече е приключила и през август гимназистите от Дойче шуле са получили сертификати за участието си в тази мисия. Но реакциите на русенци, които са адмирирали новия живот на фотографиите - и по този начин и на спомените - дава увереност на хората в ДА-Русе, че са избрали път, който категорично достига до мислите и интересите на огромна аудитория. Във всеки случай, в резултат на този интерес, който предизвикахме, 
имаме и заявки от хора, които искат да образуват при нас свои лични фондове 
с архивни материали, обобщава Стефка Маринова. 
Друга идея на русенските архивисти, която миналата година бе реализирана за първи път отново с помощта на общинската фондация, сега върви към финала на второто си издание. Изследователска мисия „Празниците в старите семейни албуми“ за втора година провокира малки и големи ученици да си изберат снимки от фамилните колекции и да поразпитат майки и бащи, баби и дядовци, лели и чичовци. Преди година момичетата и момчетата бяха разказали твърде интригуващи случки - за спортни и танцови постижения, за манифестации, за рибарски подвизи и още интригуващи сюжети. Очакваме и през тази година любопитни разкази по снимки, отново ще ги подредим в изложба и ще наградим най-добрите, каза Стефка Маринова. Тя и колегите се радват, че успяват не само да активират интереса на децата към миналото, но съумяват да ги настроят на вълна „Опазване на паметта“ - и да събудят у днешните младежи желанието да снимат сегашни събития не само защото е модерно, а за да остане белег за следващите поколения. Маринова, припомня, че 
през ноември ще бъде присъдена и награда на ученик и семейството му
предоставили на Държавен архив - Русе най-голям брой снимки по фамилната тема. 
Избраните снимки бяха подредени от една страна по хронологичен признак, а от друга - по тематичен. Учениците, подпомогнати от преподавател по история и експерт от Държавния архив подбраха изображенията. На всички обработени фотоси бяха създадени 2 броя Застрахователни копия. Така запазените снимки ще могат на един последващ етап да бъдат използвани при експониране на тематични изложби.
Интересна е работата на ДА и по други партньорски проекти като „Родолюбие“ с Военния клуб и подготовката за Деня на народната носия в Дойче шуле. Колегите подбраха снимки от различни традиционни български празненства и обясняваха на учениците поводите, костюмите, детайлите, свързани с различните обреди, припомня Маринова. Тя и нейните колеги от русенския Архив днес очакват жителите на града да посетят мястото, където се съхраняват ценни документи и снимки, за да научат още повече за дейността на архивистите и за възможностите на ДА.