Майстори на балканска скара ще представят в Русе традициите на кебапчетата, пържолите, чеверметата, суджуците и всякакви мислими и немислими изкушения на грил. Това е един от трите основни акцента във фестивала „Русе мези“, който за четири дни от четвъртък ще завладее пространствата на кея. 
Вчера музикантът Георги Енчев от популярния дует Румънеца и Енчев представи пред журналисти фестивала, който миналата година се проведе само в София, а сега вече е обиколил Стара Загора, Велико Търново, Варна, Добрич. Фестивалът е насочен към семействата и децата, обясни Енчев. Затова и развлеченията, които ще се предлагат до неделя от 10 ч сутринта до 23 през нощта, са разнообразни и достъпни за всички възрасти. Децата ще се радват на мини футболни игри, състезания с велосипеди и тротинетки, а също и на фамилни щафети, стрелба с лък и пейнтбол с лъкове. Друг акцент, свързан с децата, е програмата „Най-доброто от Русе“ - концерт на изявени малки местни таланти, който ще бъде всеки ден от 17.30 до 20 ч. 
Възрастните със сигурност ще бъдат любопитни да участват или да наблюдават турнирите по белот и табла, както и да гледат мачовете от Европейското първенство по футбол на специалния 8-метров екран. 
Почти спортна тръпка предизвиква и очакването на също ежедневното „Балканско първенство по надяждане с кебапчета“, което ще започва в 18.15 ч. По 400 кебапченца предвиждаме за тази надпревара, като самото състезание ще продължава 2 минути, обясни Енчев. 
За всички игри и турнири са предвидени награди - общо да около 2000, обясни столичният изпълнител. И представи и своите колеги, които ще вдигат настроението на публиката вечер. Началото поставя в четвъртък от 20.40 ч Йордан Йончев-Гъмзата от „Шоуто на Слави“. Той ни е талисманът на фестивала, призна Енчев. В петък вечерта ще мине под знака на гръцката музика с Люси и Андреас, като след тях на сцената излизат Румънеца и Енчев, в събота концертът е на сърбина Бобан Здравкович, а закриването е поверено на група „Скандау“, Спенс, Кристо и Нели Петкова. 
Благодарни сме за съпричастието на общинската управа и на кмета Пламен Стоилов, каза Енчев от името на фондация „Румънеца и Енчев“ и покани кметския екип да излезе на футболен мач с отбора на рапърите. 
Радваме се, че това ново събитие гостува и в Русе и се надяваме, че то ще се хареса на жителите на града, каза зам.-кметът Димитър Наков.