Компанията "Газпром" заяви, че е готова за подновяване на диалога с Анкара за реализиране на проекта за газопровода "Турски поток", а в туристическите агенции на Русия подскачат от радост. Това е част от първите реакции след новината, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поднесъл извинения за свалянето на руски боен самолет миналия ноември.

Турските медии твърдят, че в края на седмицата е възможно за пръв път да има възможност за преговори между външните министри Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров. Това може да стане на срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в Сочи на 1 юли. Двамата разговаряха за последно в началото на декември 2015 г. в много напрегната атмосфера.

Информацията за дипломатическите маневри между Анкара и Москва остава противоречива, но общият дух на интерес на двете страни от нормализиране на отношенията е очевиден.

Говорител на президента Владимир Путин заяви, че в писмото си Ердоган се е извинил за смъртта на руския пилот – едно от условията на Русия за нормализиране на връзките. Говорителят на Ердоган каза в Анкара, че в текста е поднесено съчувствие към семейството, а не на руската държава, както и че използваният израз е "съжаляваме", а не "извиняваме се".

Но турската страна не се впуска в спор за конкретните думи, а премиерът Бинали Йълдъръм допусна и изплащане на обезщетение.

Късно в четвъртък "Интерфакс" и РИА "Новости" цитираха говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов да казва, че компанията е, както и преди, готова да преговаря за "Турски поткок". Но руските агенции припомнят, че Путин поиска Анкара да предостави предварителни гаранции от ЕС, че тръбопроводът отговаря на европейските изисквания, ще бъде смятан за един от приоритетните за съюза и ще бъде продължен на територията на страните членки, включително Гърция и България.

Проектът се обсъждаше и в рамките на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество, ръководена от министрите на енергетиката на двете страни. Преговорите бяха прекратени още преди инцидента с руския самолет – след изборите и смяната на правителството в Анкара миналата година, като основната причина бе неспособността на Русия и Анкара да се договорят за отстъпката, с която се предлага руски газ за турския пазар.

Турция е вторият по големина (след Германия) купувач на руски газ, а Русия е най-големият доставчик за страната - около 28-30 млрд. куб. м от 50 куб. м годишно. Преди броени дни Путин каза, че не е прекратил окончателно "Турски поток" и че бъдещето му зависи предимно от Брюксел.

От Руския съюз на туристическата индустрия (РСТ) разказаха в четвъртък, че когато чули новината за писмото на Ердоган, подскачали от радост и дори не изключват чартърните полети с туристи да бъдат подновени след около месец. Санкциите на Москва засягат вноса на турски плодове и зеленчуци, както и забрана за организирани руски пътувания до турските курорти. Турция обаче остава редом с Египет най-големият купувач на руско зърно и слънчогледово масло - към 30 юни турски търговци за закупили 4.1 млн. тона зърно.

"Отсъствието на Турция болезнено се усеща на руския пазар. Всички туристи и агенции страдат от липсата на асортимент в предложенията за посещение на Турция. В съотношението цена срещу качество и ниво на обслужване никой друг не може да замени турското направление", казва Ирина Тюрина, говорителка на РСТ. "Разчитаме, че ще бъде прието някакво решение за отварянето на турския пазар, а пълноценните чартърни програми могат да бъдат подновени в рамките на месец."

През 2014 г. Турция бе посетена от 4.4 млн. руснаци, от които туристите бяха около 3.3 милиона.

Вицепремиерът Нуман Куртулмуш добави, че в средата на юни е получил позитивен сигнал от Москва, че ще бъде подновено издаването на разрешителни за турски работници, наемани от турски компании, работещи в Русия предимно в строителството.

"Вярвам, че бързо ще нормализираме отношенията си с Русия, като сложим край на сегашната ситуация, която не е в интерес на никоя от страните", коментира Ердоган на вечеря за края на поста в свещения месец Рамазан.