С промени в закон задължават всяка фирма да плаща на адвокат
С близо един милиард лева годишно ще се увеличат разходите на бизнеса, ако парламентът приеме законопроекта за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, който през миналата седмица мина на първо четене в правната комисия.
Ако промените станат факт, всеки собственик на фирма на практика ще бъде задължен да ползва услугите на адвокат дори и за дребни неща като размяна на документи с данъчни, НОИ, Агенцията по вписванията, Търговския и Имотния регистър. Това означава, че вече годишните финансови отчети, както и подаването на документи в НОИ за напуснали или назначени служители, ще трябва да минават през адвокатска кантора.
В момента при 90% от фирмите тези дейности се извършват от самите собственици или от счетоводителите им.
Адвокати заявиха, че за по-малко от около 250 лева на месец не биха се наели да се занимават с подобни дейности, защото отнемат много време.
Простата сметка показва, че ако всяка от действащите в момента 300 000 фирми в България плаща на адвокатска кантора по 3000 лева годишно, то на всеки 12 месеца бизнесът ще се обезкръвява с 900 000 000 лв., които ще пълнят касите на адвокатската гилдия.
„Това предложение за промяна в Закона за адвокатурата е мракобесническо, нарушава конституционни принципи и ще доведе до създаване на монополни корупционни структури. Тези промени ще засегнат 300 000 действащи фирми в България, а 90% от тях са микропредприятия с до двама души персонал", заяви пред„Труд" Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.
По думите му, ако този закон бъде приет, заради увеличените разходи на фирмите може да има поскъпване на стоки и услуги.
Срещу законопроекта вече има над 30 отрицателни становища, между които на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на работодателските и синдикалните организации, на професионалните сдружения на нотариусите, на експерт-счетоводителите, прокуратурата и редица структури в държавната администрация.