Италия надви Испания с 2:0 на "Стад дьо Франс" пред 75 000 зрители и детронира действащия европейски шампион в 1/8 финалите на шампионата на Стария континент във Франция. Головете за успеха на Скуадра Адзура отбелязаха Джорджо Киелини в 33-ата минута и Грациано Пеле в 90-ата.

Италия направи седем промени в състава си в сравнение с този, който загуби от Ирландия с 0:1 и излезе с 10 от футболистите, които играха на старта срещу Белгия. Единствено Леонардо Бонучи и Андре Бардзали играха както в предните три мача на отбора, така и днес. Испания пък бе с единайсеторката, на която залага от началото на турнира.

В началото на двубоя италианците търсеха бърз гол и за малко не стигнаха до него още в осмата минута, когато Грациано Пеле с глава принуди Де Хеа да показва най-доброто от себе си. Три минути по-късно Емануеле Джакерини изпълни странична ножица, а Де Хеа отби топката в гредата. Съдията обаче отсъди в ситуацията нарушение в полза на Испания за опасна игра на италианския халф срещу Серхио Рамос. Тимът на Конте съвсем заслужено с оглед на играта поведе в 33-ата минута. Удар на Едер от пряк свободен удар бе париран от испанския страж, но бранителят Киелини пръв стигна до топката и отблизо я вкара в мрежата. В самия край на полувремето Джакерини стреля много опасно от 12-13 метра, но Де Хеа акробатично изби в корнер. Испанците за 45 минути не успяха да сътворят нищо опасно, затруднени от добре организираната италианска отбрана. Италия се оттегли на почивката с преднина, а десет минути след подновяването на играта Де Хеа отново се отличи с чудесно спасяване на удар на излезлия срещу него Едер и предотврати сигурен гол. Испания се опита да упражни натиск и в 70-ата минута направи първа много добра атака в мача, но завършващият удар на Ариц Адурис мина покрай гредата. Испания още повече натисна съперника си и последваха опасни удари на Иниеста и Пике, спасени от Буфон. Минута преди края Пике пропусна идеална възможност да изравни резултата, а малко след това Грациано Пеле реши окончателно спора в срещата с втори гол в испанската врата. Италия ще играе с Германия в ¼ финалите в събота в Бордо.

Испания отвя същия съперник с 4:0 преди 4 години в заключителната среща на предното Евро, но днес Италия взе сладък реванш. Това бе мач №35 между двата отбора. Досега те си бяха разменили по 10 победи, а равенствата бяха 14. Това бе и четвърта среща между двата тима в последните три Европейски първенства и общо шеста в турнири на Стария континент. За последно италианците победиха испанците на Мондиал 1994 с 2:1, а тогава на терена бе сегашният селекционер на Скуадра Адзура Антонио Конте. Сега Испания си тръгва рано от втори пореден голям турнир, след като отпадна в груповата фаза на Мондиал 2014.