НАСА е започнала тестове на нов тип интернет връзка на Международната космическа станция (МКС). Технологията DTN позволява по-бърз трансфер на данни от Космоса с по-малка загуба на пакети чрез семпъл, но иновативен подход.

DTN (Delay/Disruption Tolerant Networking) може да използва други космически апарати като временни хранилища или алтернативни маршути за преноса на данни. В стандарния си вид комуникацията между МКС и наземните центрове на НАСА зависи от директната връзка между тях. Освен това всички елементи по линията трябва да активни по едно и също време.

Това е доста сложно за реализиране поради редица фактори, включително разположение на елементите един спрямо друг в орбитата, допълнителни пречки като комети, астеориди и космически отломки, увеличена космическа радиация и много други. Всичко това води не само до забавяне на преноса на данни, но често и до тяхното "губене" при трансфера. Така наземните станции получават частични или повредени данни, които след това трябва или да възстановяват, или да чакат да бъдат изпратени отново.

DTN трябва да реши всички тези проблеми по доста лесен начин. Технологията превръща сателитите и други космически апарати в елементи на обща мрежа. Когато получателят на данните не активен, те ще се съхраняват временно в другите апарати, които са в близост до него или ще се паднат в близост, когато е активен. При включването му, те ще се изпращат веднага.

Ако получателят е активен, но не е достъпен от изпращача, данните отново могат да бъдат препратени през други апарати и сателити докато достигнат крайната си дестинация. Предимствата на DTN са, че не се нуждае от едновременната активност на всички елементи и освен това може драстично да намали времето за получаване на данните, както и да намали загубата на пакети по време на трансфера на информация, защото разстоянията между отделните участници в мрежата ще са по-малки, а съответно и смущенията.

По принцип, МКС няма особени проблеми с комуникацията си със Земята, защото е близо и винаги в обсега на активна станция. Но тестовете на DTN ще започнат от МКС, като крайната цел е техниката да бъде използвана за комуникацията на отдалечени спътници и космически мисии, които ще пътуват до други планети.