Жителите на Великобритания гласуваха за излизане от Европейския съюз. Това веднага доведе до редица анализи за бъдещето на Острова. Колегите от "Евроспорт" не закъсняха и публикуваха обширен материал, който е насочен към футбола и е озаглавен:

"Как футболът и Висшата лига ще бъдат ударени от решението Великобритания да напусне Европейския съюз".

Футболистите ще струват много повече на английските клубове и значително по-малко на тези в чужбина
С рязката промяна на курса на паунда след референдума, клубовете от Англия ще трябва да плащат поне 10% повече ако искат да смажат конкуренцията от другите отбори от останалата част на света. Това означава по-висока цена на трансферите и заплатите, както и бонусите към тях. Топ клубовете може и да не бъдат тотално засегнати, но тези от по-долната част на финансовата пирамида ще претърпят негативни последствия от случващото се.

"Goal" наскоро публикува статия като пример какво точно ще се случи след напускането на Великобритания, според която цената на Пол Погба, която в момента е 160 млн. евро, накрая ще достигне 145 млн. паунда.

Юношеските академии вече няма да имат същия свободен избор върху талантите от Европа
В момента няма играч, който да не се вълнува от перспективата да играе в Англия и не става въпрос само за Висшата лига. Там животът е на доста по-високо ниво, привличат и градове като Лондон и Манчестър. Сега на всичко това ще бъде сложен край. За талантите от Европа ще бъде доста по-трудно да успеят да прогресират в Англия.

Бъдещите топ играчи ще се нуждаят от работни визи
Свободата на работната ръка, докато си член на Европейския съюз, ще изчезне, а с това и привличането на млади обещаващи таланти от цяла Европа. Според изследване на "The Telegraph" повече от 100 футболисти са се провали в опита си да получат работна виза и не могат да играят във Висшата лига заради това, че постоянното им местоживеене не е във Великобритания.

Напускането на ЕС ще се отрази най-вече на фенската маса
Пътуването до Англия, билетите за мачовете ще поскъпнат с поне 10%. Няма как такова значително повишение на цената да не се отрази негативно на посещението на футболните срещи. Независимо, че клубовете от Висшата лига получават най-голям приход от телевизионните права, тези, които се подвизават в по-долните дивизии на английския футбол, може да претърпят сериозен финансов крах.

И все пак има и хубава страна...
Въпреки всичко горе изброено, има нещо, което е изключително положително: когато нямаш възможността да привличаш чуждестранни таланти, ще се наложи да се доверяваш на младите британски момчета. Колко от тях мечтаят да играят в някой от топ клубовете в Англия, но в крайна сметка са отхвърлени заради многобройните таланти, които прииждат от Европа? Сега това вече няма да е проблем.
ЕВРОСПОРТ

Ние бихме добавили какви ще са условията за получаване на работна виза на футболисти, които не са граждани на Великобритания:

- Играчи, които са национали на страни, които са в топ 10 на ранглистата на ФИФА, трябва да са взели участие в 30% от мачовете на съответния отбор през последните две години

- Този процент се увеличава на 45% са футболистите от страните, заемащи 11-20 място в ранглистата на ФИФА

- За следващите 10 страни процентът скача на 60%, a за тези между 31-50 място процентите са 75.

Важно уточнение: Все още Великобритания не е излязла официално от ЕС. Първо, референдумът трябва да бъде ратифициран от британския парламент. И ако това се случи, процедурата по напускане от Европейския съюз ще продължи две години.