Трафикът на хора е най-бързо растящият престъпен бизнес и най-трудно разплитаното престъпление, каза Михаил Стефанов от фондация "Кампания А21".

Днес в Пловдив се проведе семинар по темата, която особено болезнено ни засяга, доколкото страната ни е основен източник на жертви на трафика в Европа наред с Румъния. Основната цел, за която се изкарват по този начин момичета, е сексуалната експлоатация", предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Трафикът е айсбергът на цялата работа, той е трудно доказуем и много печеливш. Основата, обаче, е в социално-икономическите условия - липсата на образование, на работа, на перспективи, каза още Михаил Стефанов. В едно село е лесно да подлъжеш безработно момиче да отиде да бере маслини в Гърция, например, а то да се озове в публичен дом там или в бардак в Германия.

Засилва се и трафикът на хора със цел трудова експлоатация. Името на България се замесва и в трафика на бебета със цел продажба. Единствено трафикът с цел донорство на органи у нас е непознат.

В историята на човечеството именно сега има най-много роби - по световни статистики става дума за 27 милиона души в цял свят. БГНЕС припомня, че в началото на юни австралийската правозащитна група Walk Free Foundation оповести свое проучване, според което глобалният индекс за роби за 2016 г. показва, че 45,8 млн. души от населението на света живеят под различна форма в робство. Изследването е извършено в 167 страни, като сред тях Индия е с най-голям роби, докато Северна Корея е шампион по съотношението роби на глава от населението. Оценката за проблема от тази година е по-висока с 30% от предишния доклад, който беше установил, че през 2014 г. 35,8 млн. души живеят в робство.

Толкова много обезправени хора никога не е имало. 80% от жертвите са жени и деца. 2 милиона деца на средна възраст 12 години са експлоатирани по света за проституция, над 600 000 са жертвите на година през границите, като едва 1% от тях ще се спасят, а голяма част от този един процент продължават да живеят в риск да бъдат въвлечени обратно.

Що се отнася до бежанците, те най-често стават жертва на друго престъпление - каналджийството, но при положение, че никой не ги търси и никой не ги чака, са твърде уязвими и за трафикантите на хора.

Какви мерки могат да противостоят на най-бързо растящата престъпна индустрия в света? Като начало законът е прекалено мек към трафикантите, смята Михаил Стефанов. По правило тези хора се отървават с много по-леки присъди, отколкото, например, ако бяха пренасяли контрабанда оръжие или наркотици. Наказателното производство трябва да се промени, трябва да има и въвличане на обществото, мерки за реинтеграция на пострадалите. Телефонът на националната гореща линия за борба с трафика на хора е 0800 20 100 - на него може да се обаждат жертви или хора, които подозират, че са забелязали признаци на трафик. За осемте месеца, в които горещата линия работи, има над 400 обаждания и над 30 сигнала за трафик.

Семинарът „Заедно срещу трафика на хора”, който се провежда днес в Пловдив, е част от национална инициатива за повишаване на разпознаваемостта на проблема и подобряване на координацията между институциите и организациите, работещи за неговото разрешаване и ще се организира и в други градове на страната.